Vojna parada povodom sto godina Čehoslovačke

U Pragu je u nedjelju obilježena stota godišnjica uspostave Čehoslovačke najvećom vojnom paradom u Češkoj  postkomunističkoj povijesti. 
Pred češkim i slovačkim državnim vrhom, predsjednikom i premijerom Češke Milošem Zemanom i Andrejem Babišom te slovačkim premijerom Peterom Pelegrinijem više od 4 tisuće pripadnika vojske marširalo je na tom događaju na kojem su tenkovi i topništvo prošli Europskom ulicom, jednim od glavnih praških bulevara koji je nekoć nosio ime Vladimira Lenjina, osnivača komunističkog režima u Sovjetskom Savezu. 

U jedinstvenoj gesti Česima su se pridružile jedinice iz NATO saveznica – Velike Britanije, Francuske, Italije i Sjedinjenih Država čiji je ministar obrane James Mattis bio prisutan na paradi.  Prije uspostave Čehoslovačke u posljednjim tjednima Prvog svjetskog rata ona je bila dio Austro-Ugarske. Trajala je do 1993. kad se podijelila na Češku i Slovačku.

Nedjeljna parada, nad kojom su letjeli borbeni zrakoplovi Gripen JAS 39, bila je glavni događaj obljetničkog vikenda obilježenog i koncertima, ponovnim otvaranjem Nacionalnog muzeja nakon tri tjedna renovacije, posjetima stranih čelnika i podjelom državnih medalja koje će u nedjelju navečer uručiti češki predsjednik Miloš Zeman u Praškom dvorcu.

Čehoslovačka je nedugo nakon Drugog svjetskog rata pala pod sovjetsku diktaturu koja je trajala četiri desetljeća i završila miroljubivim demonstracijama 1989. koje su ostale poznate kao Baršunasta revolucija.  Od svog razlaza sa Slovačkom 1993. Češka je postala bogatija, 1999. se pridružila NATO savezu, a 2004. Europskoj uniji. Češku vojsku danas čini 24 tisuća vojnika.

You may also like