Vojna parada je uvreda za Srbiju

Srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić ocijenio je da vojna parada koju Hrvatska organizira u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja vrijeđa protjerane Srbe i obitelji stradalih tijekom Oluje, te da ona nije potrebna naprednoj Europi jer ne pridonosi pomirbi u regiji, objavio je u četvrtak beogradski tisak. “Najavom da će organizirati vojnu paradu, Hrvatska duboko vrijeđa više od 200.000 protjeranih Srba u akciji Oluja, a poglavito obitelji oko 2000 ubijenih i prognanih u tom najvećem etničkom čišćenju poslije Drugog svjetskog rata”, izjavio je ministar Gašić za beogradski list Blic.

U povodu najave da će na 20. obljetnicu Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, u Zagrebu biti organizirana parada, Gašić je istaknuo kako u “naprednoj Europi takva parada nije potrebna, jer je uperena protiv pomirbe i izgradnje povjerenja u regiji i protiv je ideje o jedinstvenoj Europi koju hoće dijeliti i narodi s ovih prostora”.Komentirajući poziv na sudjelovanje u paradi zemljama članicama NATO, srbijanski ministar obrane drži da to treba, prije svega, “gledati iz novije perspektive koju je donijelo svrstavanje povodom ukrajinske krize”. “Vjerujem da će taj razlog prevladati u odluci pojedinih vojski da nazoče paradi, što ne znači da će njihovo gledanje na zločin počinjen nad Srbima u Hrvatskoj 1995. godine biti isto. Sigurno je da onima koji žele dobro i Europi i svijetu nije mjesto na paradi koja slavi jedan zločin, ali svjesni smo i činjenice da zaoštravanja odnosa na relaciji Istok – Zapad uvjetuju i odluke prilagođene ovoj novoj i drugačijoj situaciji”, rekao je Gašić, član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS)

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je ranije ovog tjedna da da će “Srbija s pozornošću pratiti” koje će zemlje poslati vojsku na vojnu paradu 5. kolovoza, a njihovo će sudjelovanje smatrati “smatrati antisrpskim stavom”. “Zamjerale su nam mnoge zemlje što smo slali našu vojsku na paradu u Moskvu, a sada su na paradu 5. kolovoza u Hrvatskoj pozvane vojske drugih zemalja. S velikom pozornošću pratit ćemo tko će paradirati u čast akcije Oluje, tijekom koje je ubijeno i protjerano više tisuća Srba. Mi ćemo to smatrati antisrpskim stavom”, rekao je Dačić 7. srpnja u emisiji Novi dan regionalne televizije N1.

You may also like

0 comments