Vodstvo HRT- anema saznanja o dopisu Nadzornog odbora USKOK-u

Vodstvo HRT-a u nedjelju je reagiralo na dopis Nadzornog odbora (NO) Hrvatske radiotelevizije te navelo da nema saznanja ni o iznesenim podacima niti o dopisu NO HRT-a kojim se od USKOK-a traže izvidi oko navodnih 44 aneksa ugovora o radu rukovodećih zaposlenika koje je potpisao glavni ravnatelj Goran Radman. 

Odgovor HRT-a uslijedio je nakon što je NO HRT-a od USKOK-a u subotu zatražio žurno poduzimanje izvida i drugih mjera radi utvrđivanja istinitosti medijskih napisa o 44 aneksa ugovora o radu , kao i u utvrđivanja postojanja osnovane sumnje u možebitno počinjenje kaznenog djela jer se tim aneksima, kako se navodi, protupravno omogućavaju veće plaće i ogromne otpremnine zaposlenicima u slučaju otkaza.

NO HRT-a u obavijesti o sumnji na počinjenje kaznenog djela poziva se na tekst objavljen u “Jutarnjem listu” naslovljen ‘Zlatni padobrani za Radmanove ljude’ i u kojem se navodi kako se rukovoditeljima na HRT-u nude otpremnine do milijun kuna. Ističe se i da bi prema aneksima ugovora ti zaposlenici navodno imali pravo na plaću radne pozicije na koju su imenovani i u slučaju ako ih novi glavni ravnatelj u budućnosti smijeni ili premjesti na drugo radno mjesto.

S druge strane, na taj dopis Nadzornog odbora reagiralo je vodstvo HRT-a navodeći kako “Hrvatska radiotelevizija posluje uredno i u skladu sa zakonom i aktima Hrvatske radiotelevizije, a svatko tko ima saznanja o bilo čemu drugome pozvan je da o tome obavijesti mjerodavne ustanove”. Na HRT-u su još istaknuli da podaci izneseni u medijskim napisima nisu točni, ali i da podrobnije podatke o radnopravnim odnosima, kao i dosad, ne mogu iznositi jer spadaju u područje osobnih podataka zaposlenika.

Na vijest o spornim aneksima ugovora na HRT-u reagiralo je u subotu i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocjenjujući takvo moguće “zbrinjavanje” ne samo skandaloznim, već i duboko nemoralnim. Najavili su da će Ogranak HND-a na HTV-u prosvjedovati protiv takvog modela rada i ponašanja i da će se poduzeti sve zakonske mjere da se ono zaustavi i sankcionira, a pokaže li se vijest točnom pozvat će i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije da sazove hitnu sjednicu na kojoj će od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zatražiti očitovanje.

You may also like