Poruke s Međunarodnog tjedna energije

Naftni analitičari i uglednici iz vodećih energetskih kompanija još ne vide napetosti na tržištu nafte, usprkos međunarodnim kriznim žarištima poput Crvenog mora, ako je suditi prema porukama koje putem agencija dolaze iz Londona, sa Međunarodnog tjedna energije.

Iako je nekoliko govornika upozorilo na napetosti na nekoliko kriznih žarišta, uglednici industrije spremni su se okladiti na utjecaj politike proizvodnje naftnog kartela OPEC-a i njegovih saveznika, predvođenih Rusijom.

Tržište nafte usmjereno na zemlje oko atlantskog oceana u izazovu je radi preusmjeravanja dobavnih tokova zbog krize u Crvenom moru, poglavito zbog toga što su zalihe nafte u europskim zemljama i SAD-u na najnižim razinama od 2020. godine.

Istovremeno su spomenute napetosti povećale zalihe nafte koje plutaju morima na najveću razinu u proteklih šest mjeseci. Te zalihe negdje putuju i, prije ili kasnije, će stići na odredište.

Značajan rizik postoji kako će situacija daljnje eskalirati, međutim, iz Londona se moglo čuti kako smo već na maksimalnom intenzitetu poremećaja tržišta, osim u slučaju da se u toj regiji, gdje se proizvodi velika globalna količina nafte, prisilno zaustavi eksploatacija.

Ruska nafta pak putje prema Aziji, a predstavnici Vitola upozorili su kako svjetsko tržište teško može podnijeti daljnje smanjenje ruske opskrbe, osim ako se to ne nadoknadi povećanom proizvodnjom iz naftnog kartela.

To se čini malo vjerojatnim, jer se Saudija pokazala voljnom napraviti uslugu Rusiji smanjenjem proizvodnje, ne bi li ta zemlja isplativije mogla financirati svoj ratni proračun. Sukladno tome, Rijad kontinuirano smanjuje proizvodnju, a to se očekuje i u sljedećem razdoblju.

Izgledna je, dalke, nova odluka OPEC+ grupe o daljnjem smanjenju proizvodne, što bi jasno dalo do znanja kako niti najsnažniji dio naftnog tržišta još ne vidi znakove napetosti.

Related Posts