Vode za piće uskoro bi moglo nedostajati

Bivši europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik upozorava da će zbog prevelike i neracionalne potrošnje za 15 godina svijetu nedostajati 40 posto pitke vode. Potočnik sada vodi međunarodni panel za upravljanje prirodnim resursima koji djeluje u okviru UN-a, pa je u video poruci sudionicima foruma koji je na tu temu u srijedu održan na Bledu, u Sloveniji, naveo da će 2030. uz sadašnji tempo potrošnje svijetu i rast stanovništva nedostajati 40 posto potrebne čiste vode čiji su resursi ograničeni.

Ta se procjena zasniva na analizi OECD-a, prema kojoj će za 15 godina u pomanjkanju čiste vode za piće živjeti oko 3,9 milijarde ljudi te da su glavne opasnosti koje na takav negativan razvoj utječu rast stanovništva, korištenje sve većih količina vode za navodnjavanje, odnosno proizvodnju hrane, ali i klimatske promjene. Zbog toga veliku pažnju treba posvetiti racionalnom korištenju tog dragocjenog resursa, upozorava Potočnik. On je pozdravio i ideju bledskog filmskog festivala, koji počinje ovih dana, da stavi u središte pažnje ekološke teme prikazujući filmovi o zaštiti prirode.

Jedna od glavnih tema ovogodišnje bledske filmske smotre je upravo korištenje vodnih resursa. Bledski festival održan je po prvi put prošle godine, a ove će se godine prikazati osam dokumentarnih filmova o zaštiti okoliša, dvije dramske predstave na otvorenom i jedan omladinski film o vodi, a na ekološke teme u popratnom programu bit će održan prigodni simpozij.

You may also like