Vlasti u BIH zabrinute zbog odlagališta na Trgovskoj gori

Vlasti Bosne i Hercegovine uputile su hrvatskoj vladi i agencijama zahtjeve za cjelovitim informacijama o planovima za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, no na njih se još čeka, a kasni i uspostava mješovite radne skupine koja bi se izravno trebala baviti tim pitanjem, kazao je u četvrtak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na aktualnom satu tijekom zajedničke sjednice Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH Vijeću ministara BiH ponovno je upućeno pitanje što poduzima u svezi s planovima Hrvatske da na području Trgovske gore izgradi odlagalište nuklearnog otpada. Šarović je odgovorio konstatacijom kako se poduzimaju prvi koraci, no još se čeka na cjelovitu komunikaciju s hrvatskom stranom. “Imamo problema s formiranjem mješovite radne skupine. Hrvatska za to nema interesa i nije odgovorila na naše zahtjeve”, kazao je Šarović.

Bivša vojarna “Čerkezovac” na Trgovskoj gori lokacija je navedena u prostornim planovima Hrvatske kao moguće odlagalište radioaktivnog otpada, a prije svega istrošenog nukleranog goriva iz elekrane “Krško”. Tim se planovima izričito protive lokalne vlasti u općini Dvor, ali i sve općine koje gravitiraju ka Uni s bosanskohercegovačke strane granice. Strahuju da bi odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori dovelo do onečišćenja okoliša i ugrozilo zdravlje ljudi koji žive o okolnim općinama.

Vijeće ministara BiH ranije je zaključcima Zastupničkog doma parlamenta BiH dobilo obvezu pozabaviti se tim problemom odnosno spriječiti Hrvatsku da izgradi odlagalište na Trgovskoj gori.Odgovarajući na pitanje što je do sada urađeno ministar Šarović je kazao kako je tu zadaću na sebe preuzela Državna agencija za radijaciju i nuklearnu sigurnost. Na razini Vijeća ministara BiH pokrenut je pak postupak ratifikacije međunarodnog protokola o procjeni starteškog utjecaja na okoliš. “Pozitivno je to što je pokrenuta komunikacija s vladom Hrvatske”, kazao je Šarović.

Zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Jasmin Emrić upozorio je na sjednici kako BiH nema puno vremena ukoliko želi zaustaviti gradnju odlagališta na Trgovskoj gori. To je, po njegovim rječima, najvažnije pitanje za sve općine u sjeverozapadnom dijelu BiH. “Hrvatska je već odredila lokaciju svojim nacionalnim programom i to je vojarna ‘Čerkezovac'”, kazao je Emrić ustvrdivši kako se gradnja može očekivati već tijekom 2017. i 2018. godine.

You may also like