Vlasnik hidroaviona traži od države 5,5 milijuna kuna za naknadu štete

European Coastal Airlines (ECA), njemačka tvrtka koja je već mjesecima na udaru javnosti zbog afere s hidroavionima, podigla je dvije tužbe protiv Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA), otkrili su nam izvori bliski vodstvu tvrtke. Prva tužba, podignuta na Upravnom sudu, osporava rješenje o prizemljenju koje je izdala Agencija. Druga tužba podignuta je na Trgovačkom sudu, a ECA će prema njoj tražiti naknadu štete od 5,5 milijuna kuna nastale u kolovozu i rujnu ove godine zbog oduzimanja licence.

Ovo ljeto je CCAA nakon izvršenog inspekcijskog nadzora privremeno oduzela ECA-i dozvole i licence, čime im je prizemljila sva četiri hidroaviona. Obavijest o zabrani operiranju zrakoplovima objavljena je 12. kolovoza, a Agencija je tada poručila da su na avionima utvrđeni nedostaci koji izravno ugrožavaju sigurnost putnika. Jutarnji list raspolaže tim rješenjem, u kojem je utvrđeno 12 nedostataka, od kojih su čak devet nalazi prvog stupnja. Stjepan Dehin, stalni sudski vještak za zrakoplovne nesreće, pojašnjava da postoje dvije razine nalaza.

”Nalaz prve razine je svaka nesuglasnost koja snižava standard sigurnosti i ozbiljno ugrožava sigurnost leta, a nalaz druge razine svaka nesuglasnost koja može sniziti standard i potencijalno sniziti sigurnost”,  rekao je Dehin.

Nalazi prvog stupnja podrazumijevaju momentalno oduzimanje prava letenja, ali stručnjaci se slažu da nikada nisu vidjeli da je netko pronašao toliko nalaza tog stupnja. Nalazi druge razine se pronalaze u gotovo svakoj inspekciji, i avioprijevoznik je prisiljen otkloniti nedostatke, ali zadržava pravo letenja. Nalazi prvog stupnja podrazumijevaju kvar na krilu aviona ili neku veću pogrešku koja bi ugrozila sigurnost leta, ali stručnjaci tvrde da su u rješenju koje je izdala Agencija svi nalazi prvog stupnja zapravo propusti u vođenju zapisa, u kojima inspektori nisu utvrdili neposredno ugrožavanje sigurnosti. Iz Agencije poručuju da su u razdoblju od svibnja do kolovoza proveli tri pregleda ECA-inih zrakoplova na stajanci, koji su, kako kažu, slični nadzoru vozila na prometnicama koji obavlja policija.

”Ti pregledi obave se u 15 minuta kako se ne bi ugrozio plan letenja, a predmet nadzora je pregled dokumentacije zrakoplova, dozvola osoblja te vizualni pregled zrakoplova”, kažu iz Agencije.

Nekoliko hrvatskih i stranih stručnjaka pregledalo je rješenje i zaključili su da većina tih propusta zapravo nisu propusti. Propusti su vezani uz administrativne pogreške poput neprovjeravanja knjiga, zatim iskazi nisu potvrđeni fotografijama, a u pojedinim slučajevima bila je upitna i kompetentnost inspektora.

”Inspektori ispunjavaju sve zahtjeve primjenjivih nacionalnih i međunarodnih propisa i standarda u odnosu na potrebne kvalifikacije, uključujući potrebno iskustvo”,  poručuju iz Agencije.

Prema nalazima u rješenju, stručnjaci su zaključili da se zapravo radi o nekoliko nalaza druge razine te o nijednom nalazu prve razine, zbog čega zaključuju da se ovdje radi o “pretjeranoj uporabi administrativne sile”. Izdano rješenje ECA-u je stajalo 16,5 milijuna kuna, tvrtka je morala otpustiti 90 posto osoblja, a uza sve to narušen joj je ugled. Unatoč svemu, Klaus Dieter Martin, direktor ECA-e, ne želi odustati.

”Od početka nailazili smo na otpor u Hrvatskoj. I sada, nakon 17 godina borbe, opet smo na udaru”, kaže Martin te dodaje da će s projektom nastaviti tek kada se osiguraju jasni i pouzdani uvjeti za rad. Njegovu viziju dijele i investitori, kojih je i više nego prije.

”Da su ove optužbe istina, otišli bismo sami. Ako nam Hrvatska ne želi dati potporu, mi ćemo otići. U tom slučaju izgubit ćemo oko 20 milijuna eura, ali Hrvatska će izgubiti puno više’, tvrdi jedan od investitora.

You may also like

0 comments