Vladina koalicija u Irskoj gubi većinu

Vladina koalicija koju vodi irski premijer u odlasku Enda Kenny mogla bi izgubiti apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju izlazne ankete objavljene nakon završetka glasanja na izborima u petak.

Prema rezultatima anketa objavljenima u The Irish Timesu, Kennyijeva stranka Fine Gael dobila bi 26, 1 posto, a njegov koalicijski partner Laburisti 7, 8 posto. Rezultati pokazuju oštar pad u odnosu na izbore 2011. kad je Fine Gael dobio 36, 1 posto, a Laburisti 19,5 i ako se pokažu točnima značili bi da koalicija gubi apsolutnu većinu u parlamentu. Anketa je provedena među 5000 glasača na 200 izbornih mjesta širom zemlje.

Druga po veličini stranka je oporbena Fianna Fail s 22,9 posto, dok je Sinn Fein, bivše vojno krilo IRA-e, koji vodi Gerry Adams dobio 14,9 posto na glasanju, pokazuje anketa koju je proveo Ipsos MRBI. Pravo glasa u Irskoj ima oko 3,1 milijun ljudi, a biraju 157 članova donjeg doma, Daila. Prema irskome izbornom sustavu proporcionalne zastupljenosti s jedinstvenim prenosivim glasom brojanje može potrajati pa se konačni službeni rezultati neće znati prije subote navečer.

You may also like