Home Hrvatska Vladimir Šeks: Tito je osobno zapovijedao brutalnošću u kazamatima

Vladimir Šeks: Tito je osobno zapovijedao brutalnošću u kazamatima

by admin

U okviru obilježavanja 23. kolovoza, Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, na Golom otoku i otoku Sveti Grgur izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i njezin posebni savjetnik Vladimir Šeks položio je u nedjelju vijenac i zapalio svijeće kod spomen obilježja, istaknuvši kako se žrtve tih logora jugokomunističkih r

Jugoslavenski komunistički režim je odgovoran za stradanja mnogih ljudi, a logori u RH su dio toga ubilačkog sustava, istaknuo je Šeks. Po njegovim riječima nekadašnji predsjednika bivše države Josip Broz Tito je osobno davao upute za postupanje na najbrutalniji način prema logorašima.

U sklopu obilježavanja Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima prikazan je dokumentarni film o Golom otoku, a za sve žrtve logora služena je sveta misa. Nakon puno vremena ponovno smo se suočili s komunističkim terorom i jugoslavenskim totalitarizmom u obliku agresije na Hrvatsku, podsjetio je Šeks. Dan sjećanja na žrtve treba biti stalno podsjećanje da se ta povijest više nikada ne ponovi, naglasio je Šeks i dodao kako u korijenu treba sasjeći ideologiju koja je dovela do takvih stradanja.

Taj dan sjećanja treba biti podsjećanje na žrtve i tešku povijest hrvatskoga naroda, poručio je Šeks. Suosjećamo sa svim žrtvama koje nikada ne smiju pasti u zaborav, istaknuo je.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i načelnik općine Lopar Alen Andreškić podsjetivši da je prvi logoraš na Goli otok doveden 9. srpnja 1948., a da je od 1949. do 1956. kroz logor na Golom otoku prošlo između 15 i 16 tisuća logoraša, od kojih je oko 300 smrtno stradalo. Više od 80 posto logoraša nije imalo nikakve veze s Informbiroom, a što je bila glavni inkriminacija i žrtve su tadašnjeg režima. Logor na Golom otoku zatvoren je 1988.

Vijence su također položila i svijeće zapalila izaslanstva saborskih zastupnika, Ličko-senjske županije, gradova Senja i Raba, općine Lopar, HDZ-a Primorsko-goranske županije, preživjelih logoraša među kojima Vice Vukojević i Želimir Kužatko te brojna druga izaslanstva.

Related Posts