Vladimir Putin osudio američke sankcije. Hoće li rublja oslabiti?

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je osudio američke sankcije protiv Rusije kao kontraproduktivne, ali je rekao kako je prošlomjesečni susret s Donaldom Trumpom bio koristan.
Putin je na konferenciji za novinare, nakon susreta s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom, rekao kako se nadao da će Washington shvatiti da je nametanje sankcija Rusiji pogrešno. “Što se tiče sankcija, one su kontraproduktivne i besmislene, pogotovo protiv zemalja poput Rusije”, rekao je Putin novinarima u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

“Nadam se da će naši američki partneri jednom shvatiti da takva politika nema budućnost te da ćemo moći početi surađivati na uobičajen način”, dodao je Putin. Danas je vrijednost rublje pala te se približila najnižem tečaju u više od dvije godine, nakon opasnosti od novih američkih sankcija i očekivanja sankcija najavljenih ranije ovog mjeseca. Usprkos sankcijama, Putin je izjavio kako je susret s Trumpom u Helsinkiju prošlog mjeseca bio koristan te je pohvalio koristi izravnog razgovora.

Također, Putin je rekao kako Europa treba projekt plinovoda “Sjeverni tok 2”, koji ima potporu Moskve, a isti je projekt oštro kritizirao Donald Trump. Putin je dodao kako je Rusija bila najprimjereniji dobavljač fosilnih goriva za Europu.

Kremlj je u četvrtak objavio da primjećuje nedostatak želje Washingtona da pronađe područja na kojima bi se mogli poboljšati odnosi. To je objavio uoči sastanka u Ženevi u četvrtak između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i njegova ruskog kolege Nikolaja Petruševa, što je prvi susret na visokoj razini takve vrste otkad su ruski i američki predsjednik u srpnju razgovarali u Helsinkiju. “Bit će to ponovna šansa da se razgovara o svim poznatim važnim pitanjima i da se pokušaju pronaći područja gdje postoji barem neka spremnost naših kolega da se održi dijalog”, rekao je u vezi sa sastankom glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“U ovome trenutku međutim vidimo nedostatak takve želje”, rekao je Peskov novinarima u konferencijskom pozivu.

Snage NATO-a nisu usporedive s razmještenim ruskim snagama, naveli su u srijedu iz NATO-a i tako opovrgnuli Vladimira Putina, koji je sugerirao da snage NATO-a u istočnoj Europi predstavljaju prijetnju Rusiji.

NATO premješta svoju vojnu infrastrukturu bliže ruskim granicama te stoga Rusija treba ojačati svoju infrastrukturu, rekao je Vladimir Putin u srijedu, na konferenciji za novinare nakon razgovora s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Dodao je, kako NATO odbija raspravljati o pravilima za vojne letove. “Radnje NATO-a su defenzive, proporcionalne i potpuno sukladne našim međunarodnim obvezama”, odgovorila je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu Reutersu.

“NATO je razmjestio 4 000 vojnika u istočne dijelove Saveza, kako bi obeshrabrili bilo kakvu moguću agresiju. Te postrojbe se ne mogu usporediti s divizijama koje je Rusija razmjestila. Suprotno tomu, Rusija ima postrojbe u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, protivno volji vlada tih zemalja”, navodi Lungescu.

Također, opovrgnute su Putinove tvrdnje da NATO odbija raspravljati o pravilima za vojne letove. “Što se tiče avijacije, raspravljali smo o sigurnosti baltičkog zračnog prostoru na sastancima Vijeća NATO-Rusija”, rekla je Lungescu.

Hoće li rublja oslabiti

Nove američke sankcije pritisnut će tečaj rublje i potaknti odlijev stranog kapitala u idućih 12 mjeseci, rekao je u srijedu ruski ministar gospodarstva Maksim Oreškin, priznajući da će Moskva morati sniziti projekcije gospodarskog rasta.

On je jedan od prvih vladinih dužnosnika koji je priznao da će posljednja runda američkih sankcija i mogućnost novih uzeti danak ruskom gospodarstvu, nakon što je najveći pad tečaja rublje od 2016. Kremlj jednostavno pripisao poremećajima na tržištu. “Pitanje sankcija, kriza u Turskoj, stalni problemi u Argenitini i Brazilu, sve to će zasigurno utjecati na rusko tržište”, rekao je Oreškin novinarima.

Rublja je u srijedu pala na najnižu razinu u posljednje dvije godine, jer su trgovci valutama uračunali rizik od mogućih novih američki sankcija i jer su akcije ruske središnje banke koja kupuje devize već pokazale negativne posljedice.

Američko ministarstvo financija uvelo je u utorak sankcije različitim ruskim kompanijama, a u srijedu stupaju na snagu one koje je State Department najavio ranije ovoga mjeseca. Oreškin je rekao da će rublja dodatno oslabiti u idućih 12 mjeseci, a gospodarski rast će biti nešto manji od ranijih projekcija. “Vjerojatno ćemo smanjiti projekciju rasta BDP-a s 1.9 na 1.8. Promjene će biti uglavnom kozmetičke”, rekao je Oreškin.

Po njegovim riječima, strani investitori u obveznice ruske vlade, poznate kao OFZ, vjerojatno ih neće rasprodavati, jer su zbog projetnje sankcijama već izgubile na vrijednosti. Dodao je i da će inflacija premašiti očekivanja zbog slabe rublje i loše žetve žita.

 

You may also like

0 comments