Vladi vraćeno jamstvo iz Brodosplia

Ipak se može
Add content here
 Iako je postalo vrlo uvriježeno mišljenje kako brodogradnja u Hrvatskoj nema nikakvu perspektivu jer se ne može raditi bez javnih subvencija, dobre vijesti iz Brodosplita.

Brodosplit nizozemskom naručitelju svečano isporučuje polarni kruzer koji nosi ime Hondius. S istim naručiteljem istodobno će potpisati ugovor za gradnju još jednog broda istih karakteristika. Ukupna vrijednost obaju brodova iznosi više od 100 milijuna dolara, a odmah nakon isporuke današnjeg – Vladi će biti vraćeno državno jamstvo od 36 milijuna eura kojim je omogućila financiranje gradnje.

Polarni kruzer Hondius, za tvrtku Oceanwide Expeditions – vrijedan je oko 400 milijuna kuna i isplovit će ovog tjedna put Nizozemske gdje će početkom lipnja ukrcati prve goste. Polarni kruzeri i vojni brodovi specijalnost su splitskog škvera – pokazuje knjiga narudžbi. Više od deset brodova ugovoreno je uz pisma namjere, u planu je dvadesetak brodova koji nisu trošak države, već zarada države, istaknuo je Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

Brodogradnja može biti profitabilna, a druga je priča zašto nije bila profitabilna.

– Brodosplit je restrukturiran i uspješno je poduzeće, već treću godinu poslujemo s profitom, ističe Darko Pappo u Otvorenom dodajući da će u četvrtak porinuti brod.

You may also like

0 comments