Vlada za spor s MOL-om potrošila 17.5 milijuna kuna poreznoga novca i to samo za savjetnike

ZAGREB – U samo godinu dana, od studenoga 2013. do studenoga 2014., hrvatska je Vlada američkoj odvjetničko-lobističkoj tvrtki Patton Boggs LLP iz proračunske zalihe uplatila 15,5 milijuna kuna za odvjetničke i savjetničke usluge u sporovima hrvatske države protiv mađarskog MOL-a. 
Riječ je o sporovima pokrenutima pred dva međunarodna arbitražna tijela u Parizu i Washingtonu u kojima hrvatska Vlada i MOL pokušavaju riješiti upravljačke i vlasničke prijepore vezane uz Inu. Do iznosa od ukupno 15,5 milijuna kuna uplaćenih u godinu dana Patton Boggsu došli smo na temelju podataka navedenih u službenim Vladinim izvješćima o korištenju sredstava proračunske zalihe. Podsjetimo, sredstva proračunske zalihe namijenjena su podmirenju hitnih i nepredviđenih troškova, poput onih izazvanih elementarnim vremenskim nepogodama i epidemijama.Prvi transfer iz proračunske zalihe na račun Patton Boggsa obavljen je u studenome 2013. u iznosu od 609.726,14 kuna, a drugi u prosincu 2013. u iznosu od 610.151,20 kuna. Tijekom 2014. na račun Patton Boggsa iz proračunske je zalihe bilo još osam uplata u ukupnom iznosu od 14,277.577,00 kuna. Već prije je u hrvatskim medijima objavljen podatak, koji Vlada nikad nije opovrgnula, kako je Ministarstvo gospodarstva za trošak odvjetničkih usluga u sporu Vlada-MOL osiguralo dva milijuna kuna.

Pribroji li se taj iznos onome uplaćenom iz proračunskih zaliha, ispostavlja se da je u samo godinu dana, od studenoga 2013. do kraja 2014., na račun Patton Boggsa iz hrvatskog proračuna uplaćeno 17,5 milijuna kuna. Je li taj iznos do kojega smo došli sve što je do danas iz hrvatskog proračuna isplaćeno američkoj odvjetničkoj kući u sporu Vlada-MOL ili je sa stavki Ministarstva gospodarstva bilo još plaćanja, upitali smo glasnogovornika Ministarstva gospodarstva Tomislava Cerovca. Iako nam je u petak ujutro obećao dostaviti podatke, na kraju dana nam je rekao da ne može odgovoriti na naše pitanje jer bi time prekršio odredbu o tajnosti ugovora Vlade s Patton Boggsom.