Vlada Srbije uplatila pet milijuna eura za Srebrenicu

Srbijanska vlada odlučila je donirati Srebrenici pet milijuna eura, a vlasti entiteta Republike Srpske dodatnih milijun i pol eura za ovaj gradić u istočnoj Bosni u kojemu su srpske postrojbe na kraju rata 1995. u Bosni i Hercegovini počinile genocid nad Bošnjacima.

“Vlada Srbije je jutros donijela odluku o izdvajanju 10 milijuna maraka (5 milijuna eura), koji su odmah na raspolaganju Srebrenici”, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na Investicijsko-razvojnoj konferenciji koja se dva dana održava u Srebrenici.  Nakon te izjave Vučić je dobio veliki pljesak nazočnih u dvorani te dodao kako se poklonio žrtvama Srebrenice. Najavio je da će donirani novac biti usmjeren za zajedničke projekte u Srebrenici, čime se želi pomoći obnove suživota.  “Mi Srbi želimo najbolje odnose s Bošnjacima. Želimo sljedećih 100 godina provesti u miru. Ovo je samo mali doprinos. Srbija ovo radi istinski, punog srca i želimo bratske odnose sa Srebrenicom kao što to žele Srbi s Bošnjacima”, rekao je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je kako vlasti ovoga entiteta žele revitalizirati više objekata u Srebrenici te izgraditi most preko rijeke Drine između Srbije i BiH.  Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović ocijenio je da se asocijacija o Srebrenici kao mjestu rata mora mijenjati te da treba potaknuti život ljudi.  “Želimo vratiti život u Srebrenicu i ljude koji će ostvariti svoj san ovdje”, rekao je Izetbegović. Na dvodnevnoj investicijskoj konferenciji u Srebrenici, posvećenoj poticaju gospodarskog razvoja ovoga grada, sudjeluju predstavnici Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, predstavnici zemalja Europske unije, SAD-a i drugih međunarodnih organizacija.  U Srebrenici su u ljeto 1995. godine srpske postrojbe pod vodstvom haaškog optuženika, generala Ratka Mladića likvidirale 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića nakon što su zauzeli nekadašnju zaštićenu UN-ovu zonu.

You may also like