Vlada spašava Đuru Đakovića

Premijer
Predsjednik Vlade Plenković danas je posjetio tvrtku Đuro Đaković Grupa d.d. u Slavonskom Brodu.

Sastanak je počeo u 16 sati, a premijer se sastao s predstavnicima Uprave Đure Đakovića, na čelu s predsjednikom Uprave Hrvojem Kekezom. Sastanku su također nazočili i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, a predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je i proizvodnu halu Specijalnih vozila.

Direktni povod sastanka bio je nedavno davanje jamsta, tj. kreditni aranžman kojim je saniran dio dugova Đuro Đaković Grupe. Premijer je rekao kako je cilj sastanak bio povezan uz odluku Vlade da da jamstvo Đuro Đaković Grupi, a poslije sastanka odgovarao je na pitanja novinara. “Cilj posjeta Đuri Đakoviću vezan je za nedavnu odluku Vlade da da jamstvo u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Danas se ovdje prigodom našeg posjeta potpisao ugovor sa Hrvatskom poštanskom bankom o prvih 150 milijuna kuna koji služe za revitalizaciju poslovanja i podloga za restrukturiranje i dugoročnu održivost Đure Đakovića.

Smatramo da je ovo kompanija koja je jedna od uporišnih – u ekonomskom pogledu – točaka i Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije, ljudi koji ovdje rade, a ima ih oko 860. Time smo pružili ruku Đuri Đakoviću koji ima veliku tradiciju. Želimo da se nastavi ovako kvalitetna proizvodnja vagona sa naručiteljima iz država Zapadne Europe, te naravno i dio koji se odnosi na vojni program. U godinama koje su pred nama i Ministarstvo obrane će biti jedan od važnih naručitelja poslova”, rekao je premijer.

Zbog problema s prošlom Upravom, tu je nova Uprava, kaže Plenković. “Imamo povjerenja u gospodina Kekeza. Očekujemo da se pristupi restrukturiranju, pronalaženju pravoga strateškoga partnera koji će omogućiti da poslovanje bude uspješno”.

Kada se očekuju plaće za radnike, rekao je: “Osigurali smo plaće u ovom cijelom periodu.” “Ovdje su Uprave bile dugi niz godina, mi sad okrećemo novu stranicu”, kazao je zaključno Plenković.

Podsjetimo, šef SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica u Newsroomu je odluku Vlade da kreditni aranžman kojim će se sanirati dio dugova Đuro Đaković grupe, da spašava ono što se spasiti može slikovito usporedio s pacijentom čija je noga slomljena.

“Ako mu date ibuprofen da ga ne boli, pa me pitate jesam li za to da mu damo taj ibuprofen, jesam, pod uvjetom da ćemo liječiti nogu. No, ako ćete pustiti pacijenta da polako odumire, tada je to bačen novac.Premijer je od Đure Đakovića mogao napraviti mercedes, a on dolazi sada kada je sve propalo, između ostalog i zaslugom njegove Vlade, i daje kikiriki, milostinju nekom tko je trebao biti nositelj razvoja cijele Slavonije. Svojim ekonomskim politikama sveo ga je na prosjački štap, jer u četvrtoj godini spašavate mrtvaca koji je trebao biti atletičar”.

You may also like