Vlada RS-a prekida suradnju sa SIPA-om

Vlada Republike Srpske u četvrtak je donijela odluku o prekidu svake suradnje sa Sudom i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine te s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), čime je doveden u pitanje pravni poredak i funkcioniranje pravosuđa u zemlji.

Nakon što su pripadnici SIPA-e ranije tijekom dana u Bosanskom Novom uhitili petoricu bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba osumnjičenih za ratne zločine i pritom blokirali i pretražili lokalnu policijsku postaju u potrazi za dokaznim materijalom, vlada RS je u Banjoj Luci održala izvanrednu sjednicu na kojoj je zaključila kako je to bio protuzakonit postupak. “Vlada RS smatra da jutrošnji postupak SIPA-e predstavlja grubo kršenje policijske suradnje”, izjavio je nakon sjednice entitetski ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač.

Prekid suradnje, kako je kazao, znači i da će policija RS spriječiti bilo kakav budući pokušaj “upada” SIPA-e odnosno Suda i Tužiteljstva BiH u sjedišta entitetskih tijela vlasti. “Ovo je bilo grubo kršenje međupolicijske suradnje kojim je dovedeno u pitanje povjerenje u MUP RS, koji je do sad uvijek surađivao sa sigurnosnim agencijama u BiH i Sudom i Tužiteljstvom BiH”, kazao je Lukač, koji je dodao kako SIPU te državni sud i tužiteljstvo vlada RS smatra “neustavnima”.

Tužiteljstvo BiH je pojasnilo kako su uhićenja i pretrage u Bosanskom Novom provedeni kao dio istrage o ratnim zločinima koji su prouzročili smrt najmanje 27 osoba te masovni progon bošnjačkog stanovništva s područja Bosanskog Novog. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine upozorilo je u četvrtak vladu Republike Srpske kako je svako ometanje rada pravosudnih tijela u državi kazneno djelo za koje će počinitelji snositi posljedice.

Reagirajući na odluku koju je ranije tijekom dana donijela vlada RS da više neće surađivati sa Sudom i Tužiteljstvom BiH, niti s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstvo BiH je u priopćenju istaknulo kako je riječ o protuzakonitim odlukama. Vlada RS je prekidom suradnje s državnim pravosudnim tijelima i policijom zaprijetila nakon što su u jutarnjim satima pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužiteljstva BiH, uhitili petoricu bosanskih Srba optuženih za ubojstvo 27 Bošnjaka i sudjelovanje u entičkim progonima na području Bosanskog Novog. Pripadnici SIPA-e su tijekom privođenja osumnjičenih pretražili i lokalnu policijsku postaju te zgradu općine.

Iz Tužiteljstva BiH priopćili su kako su te pretrage bile nužne jer postoje dokazi da su strukture policije i civilne zaštite u Bosanskom Novom bile aktivno i izravno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava. “Pretrage su provedene isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama”, naveli su iz Tužiteljstva dodajući kako su policija i svi djelatnici službi čiji su kapaciteti bili pretraženi bili maksimalno korektni i susretljivi prema djelatnicima SIPA-e i Tužiteljstva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizirala.  “Zbog toga nas iznenađuju reakcije Vlade RS. Tužiteljstvo BiH, Sud BiH i SIPA postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlastima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija. Svako ometanje rada pravosuđa predstavlja kazneno djelo, čiji počinitelji će biti procesuirani”, stoji u priopćenju.

You may also like