Vlada RH prihvatila program poduzetničkog impulsa za 2015. godinu

Zagreb – Vlada je u četvrtak donijela Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu Poduzetnički impuls, vrijedan gotovo 4,4 milijarde kuna. Ukupno planirana sredstva ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa su 4,37 milijardi kuna, pri čemu je za izravne bespovratne potpore poduzetnicima i obrtnicima predviđeno 3,93 milijarde kuna.

Najniža potpora poduzetnicima unutar programa je 10 tisuća, a najveća 15 milijuna kuna, kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Očekuje da će unutar programa biti podijeljeno 1.300 potpora te ističe da je većina sredstava osigurana iz EU-ovih fondova. Ovogodišnji program sastoji se od tri programska područja. Za prvo, “Mikro i malo poduzetništvo i obrt, istraživanje i razvoj i poduzetničko okruženje” predlaže se iznos od 119 milijuna kuna. Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s planiranih 3,89 milijardi kuna. U treće programsko područje “Lakši pristup financiranju” Ministarstvo obrta i poduzetništva planira uložiti 369,7 milijuna kuna.

Vlada je sa današnje sjednice u Sabor uputila i prijedlogu zakona o osiguranju. Prema prijedlogu, društva za osiguranje moći će se, pored osiguranjem, baviti i reosiguranjem bez potrebe osnivanja zasebnog pravnog subjekta za obavljanje poslova reosiguranja. Predlaže se i proširenje poslova koje osiguravatelji mogu obavljati u stanicama za tehnički pregled vozila. Trenutno društva za zastupanja u osiguranju mogu na tim mjestima obavljati samo osiguranje od nezgode i osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila u stanicama za tehnički pregled. Sada se predlaže da među poslove zastupanja u osiguranju u stanicama za tehnički pregled ulaze osiguranje od nezgode, osiguranje cestovnih vozila, osiguranje robe u prijevozu, osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, osiguranje troškova pravne zaštite te osiguranje pomoći/asistencija.

Vlada je u četvrtak prihvatila i odluke o davanju suglasnosti Hrvatskim cestama (HC) i Hrvatskim autocestama (HAC) na njihove planove građenja i održavanja državnih cesta odnosno autocesta za 2015. godinu. Planom građenja i održavanja državnih cesta za ovu godinu predviđaju se ulaganja u građenje i održavanje državnih cesta u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde kuna, što je u odnosu na 2014. godinu manje za 22,1 milijun kuna. HAC pak u 2015. u gradnju i održavanje autocesta planira uložiti 746,1 milijun kuna ili 19,6 milijuna kuna više nego prošle godine. Glavnina radova na izgradnji autocesta, prema planu, odvijat će se na pravcima Beli Manastir-Osijek-granica BiH; Zagreb-Sisak i Bregana-Zagreb-Lipovac (početak izgradnje čvora Lipovljani).