Vlada RH nije učinila ništa da objasni EK-u hrvatsko stajalište o arbitraži

Međunarodni tajnik HDZ-a ocijenio je u petak da je hrvatska vanjska politika nesposobna vezano za izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka sa Slovenijom te kako je očito Slovenija lobirala sa svojim viđenjem zbog čega je Europska komisija pismom sugerirala hrvatskoj Vladi da nastavi postupak arbitraže u graničnom sporu sa Slovenijom.

Hrvatska Vlada očito nije djelotvorno objasnila Europskoj komisiji da je Hrvatski sabor, najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, na HDZ-ovu inicijativu obavezao Vladu na izlazak iz sporazuma o arbitraži, izjavio je Kovač novinarima u Središnjici HDZ-a. “Nije dostatno mahati zastavama na skupovima i hiniti domoljublje, već se ono dokazuje svakodnevnim mukotrpnim radom pa i na planu vanjske politike”, istaknuo je HDZ-ov međunarodni tajnik Kovač.

HDZ poziva premijera Zorana Milanovića da do kraja odradi mandat svoje Vlade u odlasku, tehničke Vlade, i objasni da je Hrvatski sabor odlučio o povlačenju Hrvatske iz arbitražnog postupka sa Slovenijom, dodao je.

Ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić pozivamo da se manje bavi svojom kandidaturom za glavnu tajnicu UN-a i da izdvoji malo više vremena za svoj temeljni posao i pojasni partnerima u Europi i svijetu da taj sporazum u Hrvatskoj više nema šanse biti uvažavan, i da je on za Hrvatsku nepostojeći, poručio je Kovać. “Gospodo u Vladi, obavite posao do kraja, radite domoljubno, a nemojte glumiti domoljublje, budite učinkovit član EU i štitite njezine granice”, rekao je.

Na upit je li hrvatski član u tijelima Europske komisije Neven Mimica mogao više učiniti u konkretnom slučaju, Kovač je rekao da je Mimica stranački prijatelj premijera Milanovića i došao je u Europsku komisiju kao povjerenik na prijedlog Vlade Kukuriku koalicije, a sada je član kolegija europskih povjerenika.

Imao je šansu izdvojenim mišljenjem kao predstavnik tijela koje je čuvar europskih ugovora, objasniti da to nije nadležnost Europske komisije, nego zemalja članica EU, jer je to bilateralni spor, kazao je Kovač, dodavši da bi Mimica trebao raditi svoj posao kao samosvjestan član EK koji dolazi iz Republike Hrvatske. Na upit vjeruje li premijeru Milanović kada tvrdi da ima potporu SAD-a za svoje stajalište, Kovač je rekao neka premijer nagovori gospodu iz SAD-a da to javno kažu. “Njemu ne vjerujem, ali vjerovat ću ako to netko drugi kaže”, dodao je.

You may also like