Vlada pokrila deficit Fondu za energetsku učinkovitost

Vlada je u četvrtak dala suglasnost i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za korištenje prekoračenja po transakcijskom računu, otvorenom kod Hrvatske poštanske banke (HPB), od najviše 400 milijuna kuna na razdoblje od godine dana, radi održavanja tekuće likvidnosti.

Naime, dubinska je analiza preuzetih obveza, prije svega vezanih uz energetsku obnovu zgrada, pokazala da će taj Fond biti u deficitu od oko 500 milijuna kuna, odnosno da će, s obzirom na ranije odobreno prekoračenje od 100 milijuna kuna, deficit iznositi 400 milijuna kuna. “Fond je prisiljen na ovakav potez prije svega zbog nerealnog planiranja bivšeg menadžmenta. Naime, riječ je o tome da je financijskim planom bilo planirano 450 milijuna kuna, a ugovoreno je više od 760 milijuna kuna”, ustvrdio je zamjenik ministra zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Vlada je dala i suglasnost Lučkoj upravi Rijeka za ugovaranje provedbe projekata – Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište te terminal za generalne terete, a koji bi bili sufinanciratni bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda EU.

Tako bi za projekt kontejnerskog terminala Zagrebačko pristanište, vrijedan 31,6 milijuna eura, sufinanciranje bilo 85 posto ili 26,8 milijuna eura, a za projekt terminala za generalne terete, koji je vrijedan 6,9 milijuna eura, sufinanciranje bi iznosilo 45,3 posto ili 3,1 milijun eura.