Vlada odbila Esmarkovu ponudu

Beograd – Vlada Srbije donela je odluku da odbaci ponudu Esmarka za kupovinu Železare Smederevo, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je Vlada, na predlog privatizacionog savetnika i Komisije za model ostvarenja strateškog partnertstva donela odluku da ne potpiše ugovor sa Esmarkom. “Nismo dobili garancije da će se očuvati naš obrtni kapital i da neće biti potrošene sirovine, a fabrika napuštena”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je dodao da će ponedeljak biti objavljen javni poziv za menadžerske ugovore za Železaru i rekao da će se boriti da se do kraja godine pokrene druga peć u smederevskoj Železari.

“U ponedeljak idemo na javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora jer nikad nismo umeli da zarađujemo pare, niko nikada u Srbiji to nije znao. Očekujem da krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine počne da radi i druga peć”, kazao je Vučić. Premijer je rekao i da za sada nema predlog menadžera koji bi mogli preuzeti železaru Smederevo, ali je dodao da je bilo zainteresovanih i to među najvećim.

“Mi smo tražili način da prihvatimo ponudu. Borili smo se … Sve smo dali od sebe da sebe uverimo da smo osigurali obrtni kapital Republike Srbije i obezbedili bolju budućnost za radnike Železare. U ovom trenutku to nismo uspeli a nadam se da ćemo za mesec dana imati bolje vesti”, istakao je Vučić. Govoreći o aranžmanu sa MMF-om, on je naglasio da je sa MMF-om sve pod kontrolom i da će Srbija 23. dobiti aranžman. Vučić je rekao da više neće biti curenja novca, da je Vlada ispunila sve što je dogovorila sa MMF-om, a misli “da je i njima lakše zbog ovoga”. Kako ističe premijer, plan je da se na poveća proizvodnja na jednoj peći do novembra a da se tada upali i druga peć u Železari.

“Nasledili smo praznu halu bez sirovina, a sada u Železari imamo sirovine u vrednosti od 170 miliona dolara. To je ogromno bogatstvo”, rekao je Vučić i dodao da je namerava Vlade Srbije da strateškim partnerstvom sa Esmarkom Železaru učine zdravom kako bi mogla da radi dugo godina. A na pitanje o pomoći države Železari u budućnosti, Vučić je rekao: “Ono što smo pomagali, pomagali smo”.

Podsetimo, nakon “poslednje ponude Srbije” Esmarku, u nedelju uveče američka kompanija uputila je kontraponudu o kojoj je odluka trebalo da bude saopštena u ponedeljak ujutro nakon sednice Vlade Srbije. Međutim, Esmark je u međuvremenu poslao novu ponudu za Železaru pa su pregovori nastavljeni. Danas je, inače, isticao rok koji je MMF dao Srbiji da se postigne dogovor sa američkom kompanijom, a glavna prepreka u pregovorima bile su garancije, koje je Vlada Srbije tražila, da neće biti otpuštanja radnika.

You may also like