Vlada odabrala savjetnika za otkup dionica INA-MOL

 Vlada je u utorak odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine, a ponuda tog konzorcija financijski je teška osam milijuna eura.
Uz financijski dio ponude, u samom pozivu za podnošenje ponuda, ponuđena je i mogućnost stimulativnih naknada, ovisno o izvršenju same transakcije, istaknuo je na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić.

Vlada je ministra Marića i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića ovlastila da s odabranim investicijskim savjetnikom nastave razgovore i pregovore kako bi se definirali svi detalji te nakon toga pristupilo i potpisivanju mandatnog pisma, odnosno o angažiranju izabranog konzorcija.

Poziv za podnošenje ponuda za investicijskog savjetnika bio je poslan na adrese ukupno 22 potencijalna renomirana međunarodna investicijska savjetnika, a do isteka roka, 15. siječnja ove godine, zaprimljeno je sedam ponuda.

Predstavnici ministarstava financija i zaštite okoliša i energetike analizirali su te ponude, pri čemu se veći dio ukupne ocjene ili 80 posto temeljilo na tehničkom dijelu ponude (npr. relevantno iskustvo, detaljno razrađena metodologija odnosno terminski plan i sl), a 20 postoje bilo temeljeno na financijskoj ponudi (naknade za svaku od faza te naknade ostalim profesionalnim savjetnicima koje bi bilo potrebno angažirati).

Sve su zaprimljene ponude udovoljavale svim predviđenim zahtjevima, a u dva kruga dodatnih pojašnjenja i razgovora broj potencijalnih kandidata je smanjen najprije na pet i potom na tri, objasnio je ministar financija.

Zaprimljenih sedam ponuda financijski je ‘težilo’ od 7 do 14,3 milijuna eura, rekao je Marić. Financijska ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ je osam milijuna eura, a njihova je ponuda i za fazu pripreme i fazu izvršenja transakcije ocijenjena najkonkurentnijom, istaknuo je.

Ponuda odabranog konzorcija ocijenjena je najboljom i zbog cjelovitosti predloženog tima te zato što članovi konzorcija imaju recentno i relevantno institucionalno i osobno iskustvo u analizi poslovanja Ine, a za što se očekuje da će utjecati na kvalitetnije i učinkovitije obavljanje zadataka investicijskog savjetnika u ovoj transakciji.

Premijer Andrej Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja prošle godine Vlada je osnovala i Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Tim tijelom predsjeda premijer Plenković, a Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

 

You may also like

0 comments