Vlada izdala jamstvo za Đuru Đakovića

Tri stotine milijuna kuna
Vlada je donijela odluku o davanju državnog jamstva u korist HBOR-a i drugih poslovnih banaka za kreditno zaduženje za likvidnost tvrtkama Đure Đakovića u svrhu sanacije i financijske konsolidacije od 300 milijuna kuna.

Prva tranša od 150 milijuna kuna namijenjena je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama i obveza prema državi. Drugi dio namijenjen je za obrtna sredstva u pogonima Specijalna vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla i to nakon suglasnosti iz EU-a.

– Ugovorene poslove Đuro Đaković već posjeduje i nije ni približno u fazi u kojoj je bio Uljanik. Iznosi su manje važni, važniji su principi, izjavio je ministar financija Zdravko Marić. Dodao je kako kao ministar vezano za Uljanik žali za svakim jamstvom. Državno jamstvo je snažan instrument. Sve bi bilo dobro da su se isporuke brodova događale, kazao je.

Zaključak o redovitoj reviziji programa odlaganja RAO i ING NE Krško

Vlada je u četvrtak usvojila zaključak kojim prima na znanje sažetak treće revizije Programa odlaganja radioaktivnog otpada (RAO) i istrošenoga nuklearnog goriva (ING) Nuklearne elektrane Krško (NEK), što je redovita revizija tih programa koja se obavlja svakih pet godina. Napominjući kako će se i od Hrvatskog sabora tražiti prethodna suglasnost o zauzimanju stajališta hrvatskog izaslanstva u međudržavnom povjerenstvu o potvrđivanju tih programa, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sjednici je kazao da je to sukladno ugovoru hrvatske i slovenske Vlade o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NEK-a.

Vlada je izmijenila i Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom. Od iduće godine povratna naknada od 0,50 kuna za jedinicu otpadne ambalaže isplaćivat će se i za prikupljenu ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode i ambalažu od pića koja je volumena jednakog 0,2 litre, javlja HRT

You may also like

0 comments