Vlada i službeno predložila smjenu Frane Barbarića

Telefonska sjednica

Vlada RH je jučer na telefonskoj sjednici predložila Nadzornom odboru (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) da opozove dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, priopćeno je iz vlade. Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji.

“Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje”, rekao je Plenković.

Naime, splitsko Općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku. Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog protupravne gradnje.

Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je, prema prostornom planu Općine Jelsa, zaštićeno obalno područje, a na temelju Zakona o prostornom uređenju, područje od posebnog interesa za Hrvatsku.

Tereti ga se kako je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu. Navodi se da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom te preljevni bazen sa strojarnicom i cisternom za vodu.

You may also like