Home Politika Vlada i sindikati javnih službi nastavljaju raspravu zadržavanju prava

Vlada i sindikati javnih službi nastavljaju raspravu zadržavanju prava

by Marijan Opacak

Nakon novog kruga pregovora s predstavnicima sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić izjavio je u petak da će se nastaviti rasprava o sindikalnom prijedlogu da se prava službenika u idućim mjesecima reguliraju kratkim produženjem TKU-a, dok Vlada smatra da se to treba riješiti izmjenama pravilnika o radu. 

Postigli smo dogovor da ćemo dodatne sindikalne argumente razmotriti, proučiti i analizirati do sredine idućeg tjedna i iznijeti naš konačan stav o tome na idućem sastanku u srijedu, 1. ožujka, rekao je novinarima Ćorić koji od početka pregovora sa sindikalcima raspravlja o načinu kako zadržati postojeća prava zaposlenih u javnim službama do ugovaranja novog TKU-a.

“Mi u potpisivanju skraćenog TKU-a vidimo svojevrsni pravni vakuum, jer bi trebalo ponovno ući u prebrojavanje, odnosno utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, koje je prethodno vrlo dugo trajalo. S druge strane, sindikalna strana vidi u jednostranom donošenju pravilnika problem, jer drže da je potpisivanje kratkog TKU-a adekvatnije rješenje za zadržavanje prava”, kazao je Ćorić koji vjeruje da će se idućeg tjedna postići dogovor.

Pregovaračkog protokola smo se dotakli na samom kraju i prihvatili smo dobar dio argumenata sindikalne strane. Postoji dio članaka za koje smo dali protuargumente i nadam se da ćemo nakon toga ući u meritum stvari i početi razgovarati o konkretnim stavkama TKU-a, dodao je ministar.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić istaknuo je u ime sindikalne strane da je njihov temeljni zahtjev pronalaženje rješenja kojim će se zaštiti 180.000 zaposlenika u javnom sektoru od bilo kakve samovolje. Izmjene pravilnika o radu, koje nudi Vlada, otvaraju prostor za niz manipulacija, a pitanje angažmana i provedbe je vrlo veliko, poručio je.

Sindikati ustraju na zahtjevu za potpisivanjem istovjetnog TKU-a, samo s kraćim razdobljem primjene, a procjenjuju da je optimalno razdoblje od tri mjeseca, jer očekuju da će u tom roku završiti kolektivne pregovore.

Zajednički je zaključak da Vlada pristaje na preispitivanje svog stava jer je na početku tvrdila da je sindikalni prijedlog neprimjenjiv i relativizira probleme, rekao je Babić. Definitivan odgovor moraju dobiti na slijedećem sastanku, 1. ožujka, kada će “proći poklade i skinuti ćemo maske”, dodao je.

Za sindikate je imperativ zadržavanje stečenih prava te da će ih štititi koristeći sve raspoložive sindikalne alate. Protokol je poželjan i dobar, ali samo ako se usuglasimo, a ako ne ući ćemo u pregovore bez njega, jer se to nerijetko činilo i ranije, kaže Babić.

(Agencije)

Related Posts