Vlada gura HEP u IPO

Zagreb – Hrvatska elektroprivreda (HEP) provest će dokapitalizaciju inicijalnom javnom ponudom novih dionica ako tako odluči njezin vlasnik odnosno država, odgovorili su u utorak iz HEP-a na upit o mogućnosti izlaska kompanije na burzu već tijekom listopada ove godine.

“Upoznati smo s Planom upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2015. godinu u kojem je navedeno da će se razmotriti, u skladu sa stanjem na tržištu kapitala, opcija inicijalne javne ponude (IPO) ograničenog obima dionica tvrtke HEP d.d. Sve aktivnosti vezano za provedbu navedenog Plana u dijelu koji se tiče HEP-a vodi i koordinira naš vlasnik i mi ćemo postupati sukladno odlukama vlasnika kada i ako do njih dođe”, kažu u HEP-u.

Prema pisanju današnjeg tiska, projekt inicijalne javne ponude dionica HEP-a trebao bi biti gotov u svibnju, a dionice HEP-a na burzi bi se mogle naći u listopadu. Svrha te operacije bila bi namicanje novca za financiranje HEP-ovih projekata. U Planu upravljanja imovinom u vlasništvu države za 2015. godinu, koji je Vlada prihvatila krajem 2014. godine, podsjeća se da, sukladno Strategiji upravljanja imovinom i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine, strateški važne tvrtke koje pružaju javne usluge u elektroprivredi i energetici kao HEP te u kojima država sudjeluje u određivanju cijene proizvoda i usluga, trebaju ostati u vlasništvu Republike Hrvatske te se ne predviđa privatizacija, osim kada se zakonom propiše.

Dodaje se kako je restrukturiranje poslovnog sustava jedna od ključnih strateških odrednica Uprave HEP-a, s ciljem osiguranja pretpostavki za dugoročan stabilan razvoj poslovnog sustava HEP grupe te se provodi u tri faze, a potom se dodaje kako će se, “u skladu sa stanjem na tržištu kapitala, (razmotriti) opcija inicijalne javne ponude (IPO) ograničenog obima dionica tvrtke HEP d.d., čime bi se omogućila kupnja istih od strane zainteresiranih građana, hrvatskih branitelja i mirovinskih fondova”.

You may also like