Home Ekonomija Vlada griješi u pitanju kredita u švicarskom franku

Vlada griješi u pitanju kredita u švicarskom franku

by admin

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) izjavio je u srijedu da aktualnoj Vladi nedostaje novaca u proračunu jer su državu doveli u katastrofalno stanje, što pokazuju izmijene zakone o mirovinskom osiguranju i obveznim mirovinskim fondovima, po kojim će se 1,8 milijardi kuna sredstava građana koji mirovine ostvaruju po posebnim propisima, prenijeti iz drugoga u prvi stup mirovinskog osiguranja.

Naglasio je i kako ova Vlada neprestano zadužuje sljedeću HDZ-ovu vladu.”Novcem iz 2. mirovinskog stupa moći će popuniti rupe u proračunu za ovu godinu, a taj će novac nedostajati HDZ-ovoj vladi, kada preuzme odgovornost za vođenje države, za iduću i slijedeće godine”, kazao je Reiner novinarima u Središnjici HDZ-a. Smatra kako je najnovija Vladina odluka koja se odnosi na djelatne vojne osobe, policijske službenike i druge koji mirovinu ostvaruju po posebnim propisima – samo jedan korak ka tome da se “pokupi cijeli drugi stup”. “Priča je potpuno prozirna i jasna – pokupi tamo gdje ima novaca, a sutra baš nas briga”, naglasio je Reiner.

Ocijenio je kako to nije jedini potez aktualne Vlade koji će se reflektirati na buduću HDZ-ovu vladu, jer, kako smatra, Vlada svaki drugi dan povlači takve poteze. “Jučer smo mogli slušati upravo smiješna objašnjenja potpredsjednika Vlade Branka Grčića o tome kako ono što će se promijeniti za dužnike u švicarskim francima, neće koštati ništa. To je smiješno i nije točno da će sav trošak snositi banke, jer će ga itekako snositi svi hrvatski građani”, rekao je.

Podsjetio je da je Grčić također rekao kako će se taj trošak bankama kompenzirati oprostom poreza, te pojasnio da će toliko manje sredstava doći u državni proračun iduće godine. Stoga će toliko više hrvatski građani ili morati platiti poreza ili će taj novac nedostajati za sve što proračun treba osigurati našim građanima, rekao je Reiner. “Ova Vlada neprestano zadužuje sljedeću HDZ-ovu vladu”, naglasio je.

Vlada je uredbama izmijenila zakone o mirovinskom osiguranju i obveznim mirovinskim fondovima kako bi se sredstva građana koji mirovine ostvaruju po posebnim propisima mogla prenijeti iz drugoga u prvi stup mirovinskog osiguranja. Tako će se ove godine iz drugoga u prvi stup preliti 1,8 milijardi kuna, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da djelatne vojne osobe, policijski službenici i drugi koji mirovinu ostvaruju po posebnim propisima, zbog tih izmjena neće biti na gubitku, jer ionako nisu mogli koristiti prava iz drugog stupa.

Related Posts