Vlada Republike Hrvatske zvanično je dala zeleno svijetlo italijanskoj kompaniji Terna za prolazak energetskog kabla kroz teritorijalne vode te države, potvrđeno je Dnevnim novinama u hrvatkom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova, na čijem je čelu Vesna Pusić, prenosi MINA.

Prvi pravac za energetski kabl preko hrvatskih voda koji je italijanska Terna predložila, Vlada te države nije prihvatila uz obrazloženje da u tom pojasu Jadranskog mora planira da vrši istraživanja nafte i gasa. Drugi, alternativni pravac početkom godine je usaglašen, ali se na konačnu saglasnost Hrvatske čekalo sve do kraja maja. “Hrvatska je krajem maja ove godine dala saglasnost na smjer protezanja kabla preko hrvatskog epikontinentalnog pojasa. Radi se o alternativnom, kraćem pravcu koji je, nakon konsultacija, ponudila Terna, a na kojeg smo dali suglasnost 25. maja ove godine”, kazali su u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova.

Kako su objasnili u hrvatskom ministrastvu kabl i dalje prolazi jednim dijelom preko hrvatskog epikontinentalnog pojasa, međutim, znatno manjim nego što je izvorna verzija predviđala. “Saglasnost je dana uz određene uslove, o kojima se s Ternom unaprijed razgovaralo i koji su joj bili prihvatljivi, a kako bi se osiguralo da ni u budućnosti ti kablovi neće onemogućavati ili otežati buduće ekonomske aktivnosti u tom području. Sve je odrađeno u skladu s hrvatskim zakonima i Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravu mora”, zaključili su u hrvatskom Ministarstvu. Prema projekcijima Crnogorskog elektroprenosnog sistema koji sa italijanskom Ternom realizuje ovaj projekat, energetski kabl od Crne Gore do Italije biće u funkciji već početkom 2017. godine.

Related Posts