Vlada danas zasjeda u Vukovaru; sufinancirat će obnovu Vodotornja

Uoči 18. studenog, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., Vlada će danas zasjedati u tom gradu. Na sjednici, koja će se održati u Gradskom muzeju Vukovar, osim tehničkog rebalansa proračuna za ovu godinu, posebna pozornost bit će posvećena Gradu heroju. Uži kabinet Vlade donio je i važnu odluku u vezi s obnovom vukovarskog vodotornja – donacijama građana Vlada će dodati još 18 milijuna kuna iz državnog proračuna. Dovoljno za ostvarenje cilja – otvaranje Vodotoranja posjetiteljima.

Na dnevnom redu sjednice Vlade u dvorcu Eltz, među ostalim, naći će se prijedlog zaključka o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike – Gradu Vukovaru, prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje komunalnog pristaništa “Marina” te Prijedlog zaključka u vezi s obnovom vukovarskog vodotornja. Vlada bi tebala osnovati i povjerenstvo za proglašenje grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.  Također, bit će predstavljen i cijeli niz mjera za ekonomski oporavak Vukovara. Primjerice plaće stanovnika grada Vukovara oporezivat će se po najnižoj stopi od 12 posto.

Premijer Andrej Plenković prije sjednice Vlade doći će u Veleučilište “Lavoslav Ružička” gdje će Ugovor o izgradnji studentskog doma u Vukovaru potpisati ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, dekan Veleučilišta Mirko Smoljić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric.

Na današnjoj će sjednici biti predstavljen i tehnički rebalans proračuna za 2016. vezan uz preustroj Vlade i nova ministarstva, dakle pripajanje pojedinih ministarstava te osnivanje ministarstva državne imovine. No, ministar poručuje kako će preraspodjele između ministarstva ostat će unutar biti unutar predviđenog okvira, te kako sve ide prema planu. Imenovati će se i 20-ak  državnih tajnika. Plenković je ponovio kako nema nesuglasica između HDZ-a i Mosta, pa ni po pitanju porezne reforme, prenosi HRT.

Suradnja s Mostom bez problema

Podsjetimo, Plenković je ponovio kako nema nikakvih nesuglasica između HDZ-a i Mosta, naglasivši da još nije vidio “ni jedan problem pa ni oko porezne reforme”. Na pitanje o Mostovoj najavi prijedloga zakona po kojem će se ipak pokušati stopirati rast plaća dužnosnika, odgovorio je: “Mi smo na izborima kao HDZ dobili 61 mandat i, a do 76 treba još 15. Nismo u poziciji da bilo što mi želimo, bude apsolutno. Vodite računa da ovu većinu podupiru i predstavnici manjina. Naš je stav je jedan i logičan je. Naši partneri imaju pravo na svoju inicijativu -vidjet ćemo kako će to proći u Saboru”, kazao je premijer.

You may also like