Vlada dala negativno mišljenje izviješću HRT-a

Vlada je dala negativno mišljenje na izvješće o radu Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT) u 2014. godini.

Radi se o izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obveza HRT-a prema zakonu o HRT-u i ugovoru s Vladom, kojima se, prema riječima ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ističe da je javna medijska kuća u najvećem dijelu ispunjavala svoje obveze. No, istaknuo je, uvidom u pojedina izvješća za televiziju utvrđena su odstupanja, odnosno niža ostvarenja programskih obveza od onih preuzetih ugovorom s Vladom, i to na svih pet televizijskih kanala HRT-a, kao i niža realizacija nekih programskih vrsta većini radijskih programa.

U izvješću nisu navedeni razlozi za to, a i Vijeće za elektroničke medije je upozorilo na odstupanja od ugovorenih obveza, programske sadržaje kojih, prema ugovoru s Vladom, ne bi trebalo biti, poput zabavnog i igranog programa na kanalu HRT4 te prekoračenja dopuštenog oglašavanja u jednom satu.

Također, Programsko se vijeće nije očitovalo o kvaliteti programa iako je zakonom to bilo dužno napraviti i iako postoje brojni prigovori na kvalitetu programa i profesionalnost rada HRT-a u 2014. Programsko vijeće u 2014. nije ispunilo zakonske obveze te je propustilo upozoriti vodstvo HRT-a na odstupanja u programskim obvezama. Stoga je i Programsko vijeće odgovorno za nižu kvalitetu programskih sadržaja i neispunjenje zakonskih i ugovornih obveza HRT-a, i zbog toga Vlada ne može dati pozitivno mišljenje na ova izvješća, zaključio je ministar kulture.

Vlada je prihvatila prioritete djelovanja u institucijama EU-a u prvoj polovini godine te uskladila s propisima Unije nekoliko zakona s područja financijskog tržišta i poreza.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je da se Hrvatska želi pozicionirati kao aktivna i samosvjesna članica EU-a. Prioriteti su pritom mjere kojima se podržava gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta, pametne investicije i održivost javnih financija. Želimo i daljnji razvoj područja slobode, sigurnosti i pravde, s posebnim naglaskom na postizanje europskog odgovora na izbjegličku krizu, ali i pripreme Hrvatske za pristupanje schengenskom području, rekao je Kovač.

You may also like