Vlada BiH predložila novi zakon o radu uz asistenciju MMF-a, a sindikati prijete prosvjedima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je na sjednici u Sarajevu usvojila prijedlog novog zakona o radu na kojemu inzistiraju inozemni kreditori poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), no taj je postupak odmah naišao na žestoke kritike i protivljenja sindikata uz optužbe da se novim zakonom drastično krše i umanjuju postojeća radnička prava.

Iz vlade FBiH je pojašnjeno kako se predloženim zakonom domaći propisi harmoniziraju sa zakonodavstvom Europske unije i europskim načelima i standardima radnog zakonodavstva a posebice s direktivama o organizaciji radnog vremena, uvođenju mjera za poticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja na poslu zaposlenih trudnica, porodilja i dojilja, i približavanju prava država članica EU u zaštiti prava zaposlenika u slučaju prenosa vlasništva nad tvrtkama.

Navedeno je i kako s ciljem zakonske zaštite temeljnih prava radnika iz radnog odnosa odgovarajuće mjesto u zakonu o radu imaju i prava sadržana u odredbama kolektivnih ugovora te su predviđena normativna rješenja koja imaju za cilj bolju prevenciju i zaštitu od svakog oblika diskriminacije svih zaposlenih kao i onih koji traže posao. Kod zaključivanja ugovora o radu propisana je najniža starosna dob za zapošljavanje i utvrđeni uvjeti za zapošljavanje maloljetnika.

Za razliku od rješenja u susjednim zemljama, zakon ne predviđa ugovor o radu na određeno vrijeme kao iznimku i ne daje prednost zaključivanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Zakonom je samo ograničeno trajanje ugovora na određeno vrijeme i utvrđeni uvjeti kada taj ugovor postaje ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Novina je mogućnost zaključivanje ugovora o radu radi obavljanja poslova i izvan prostorija poslodavca, odnosno u kući radnika ili u nekom drugom prostoru koji radnik osigura Propisana je forma i trajanje kolektivnog ugovora. Da bi se spriječilo da jedna od ugovornih strana onemogućava zaključivanje novog kolektivnog ugovora predvođeno je ograničenje vremena njihova trajanja od tri godine.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH reagirali su priopćenjem u kojem su optužili vladu da “vrijeđa inteligenciju radnika” tvrdnjama kako novi zakon o radu povećava radnička prava. Kako drugačije objasniti kada netko tvrdi da derogiranje prava radnika, olakšavanje otpuštanja radnika poslodavcima, umanjenje iznosa otpremnina, prestanak važenja kolektivnih ugovora kojim se, gotovo u potpunosti, regulira obujam prava vezanih za egzistenciju radnika, ustvari znači poboljšanje položaja radnika i blagostanje za sve zaposlene, ali i one koji to još uvijek nisu”, stoji u priopćenju sindikata.

Naveli su niz primjera poput smanjivanja otpremnine za otpuštene radnike, smanjenje vrijednosti satnice, mogućnost suspenzije bolovanja porodiljama u slučaju potrebe radnog procesa. Iz sindikata su uz o optužili vladu FBiH kako ih je u posljednjoj fazi izrade zakona potpuno isključila kao pregovaračku stranu izašavši na ta način u cijelosti u susret isključivo interesima poslodavaca. “Naš sljedeći susret sa ‘socijalnim partnerima’ bit će pred zgradom parlamenta FBiH”, poručili su sindikalisti najavljujući masovne prosvjede tog članstva kada se prijedlog dostavi parlamentu na usvajanje. I veće oporbene stranke najavile su kako neće poduprijeti predložene izmjene radnog zakonodavstva.

You may also like