Vjerovnici vjeruju u nagodbu, Vidaković protiv

 Postignut je sporazum o nastavku suradnje Grada Zagreba, Tiska i Agrokora, potvrdili su u srijedu na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.
Bandić je naglasio da se sporazumom osigurava očuvanje radnih mjesta zaspolenika Tiska, a istovremeno i egzistencija više od 3500 radnika i njihovih obitelji na području cijele Hrvatske, od čega 1000 sa zagrebačkog područja.

Najavio je da se ponovno u cijelosti aktivira prodajna mreža Tiska koja je zbog kompleksne situacije bila ograničena ponudom i uslugama.

Kroz 142 prodajna mjesta i 170 lokacija na kojima prodaje karte, Tisak u Zagrebu ostvaruje oko 30 posto prihoda ukupne maloprodaje i osigurava više od 1000 radnih mjesta koja, osim prodavača, uključuju i zaposlenike u distribuciji, logistici i administraciji.

Osim toga, smanjenje broja prodajnih lokacija u Zagrebu ugrozilo bi distribuciju tiskovina, a posljedično i cjelokupnu industriju novinskih izdavača i grafičke industrije, čega je Grad Zagreb, kao društveno odgovoran, duboko svjestan, dodao je Bandić.

Podsjetio je da se problem daljnje poslovne suradnje Zagreba, Tiska i Agrokora počeo rješavati nakon sastanka kod premijera Andreja Plenkovića, gdje je spomenut problem međusobnih potraživanja, a nakon toga je dogovoren sastanak Bandića s Peruškom i njegovim suradnicima.

Sporazum omogućuje dugoročnu održivost poslovanja Tiska

Sastanak je rezultirao sporazumom kojim je stavljena “točka na i” na dosadašnje prijepore, a podršku su iskazali i predstavnici zaposlenika i Uprave Tiska.

Peruško je naglasio kako je postignuti sporazum u poslovnom interesu obiju strana i od sistemskog značaja za dugoročnu održivost poslovanja Tiska.

Važnost sporazuma najbolje se očituje u tome što je Grad Zagreb, odnosno Zagrebački holding i ZET, jedan od najvažnijih poslovnih partnera Tiska, rekao je.

“Time omogućavamo očuvanje 3500 radnih mjesta u Tisku i njegovo dugoročno poslovanje u Zagrebu. Izuzetno nam je drago da je obnovljena suradnja između Agrokora i Zagreba, tako da izvanredna uprava može privesti proces nagodbe kraju”, istaknuo je Peruško.

Naglasio je da taj sporazum ni na koji način ne utječe na sve dosadašnje dogovore koje su postigli s ključnim sudionicima u postizanju nagodbe o Agrokoru, te da Zagrebački holding neće dobiti više tražbina nego drugi dobavljači. “Kumulativno to će biti na razini 60-ak posto povrata ukupnih potraživanja Grada Zagreba, a bit će tu još iznos koji će se dobiti kroz nagodbu, kroz dulji vremenski period”, ustvrdio je Peruško.

Financijski vjerovnici Agrokora u srijedu su objavili izjavu u kojoj ističu da su tražbine s osnove jamstava koje su izdale Agrokorove tvrtke u potpunosti zakonite i valjane, a da mnoga jamstva sada osporavaju različiti dionici iz “vlastitih, uskih interesa, ugrožavajući uspjeh postupka izvanredne uprave”.

U izjavi ključnih vjerovnika – Fidelity International, Knighthead Capital Management, Sberbank of Russia, VTB Bank (Europe) i Zagrebačka banka – koja je objavljena na web stranicama Agrokora, navodi se kako su Agrokorovi financijski i pravni savjetnici izvršili iscrpan pregled svih prijavljenih tražbina, uključujući prijave tražbina s osnove jamstava koja su izdala Agrokorova ovisna društva.

“Tražbine na temelju jamstava ispitane su te je utvrđeno da su u potpunosti zakonite i valjane te ih je izvanredni povjerenik priznao kao osnovane tražbine, odnosno pravno valjane obveze svake od operativnih kompanija koje su se odnosnim ugovorima o jamstvu obvezale”, navode ključni financijski vjerovnici u izjavi o valjanosti jamstava.

Dodaju i kako je uobičajeno da se u poslovima financiranja koriste jamstva, osobito u konglomeratima kao što je Agrokor te da ih hrvatski zajmodavci često koriste.

“U slučaju Agrokora, operativne su kompanije dale jamstva financijskim i kreditnim institucijama koje su financirale koncern. Ta jamstva omogućila su odobrenje nekoliko milijardi eura financiranja, od kojih je koristi imao koncern, te neizravno i hrvatsko gospodarstvo u cjelini”, ističu ključni vjerovnici u izjavi.

Također navode kako su sve jamstvene obveze bile u skladu s mjerodavnim pravom dokumenata o financiranju te su pravovremeno i na primjeren način javno objavljene.

“Mnoga jamstva sada, upravo u specifičnim, izrazito osjetljivim okolnostima vođenja zakonski uređenog postupka izvanredne uprave, čiji su ciljevi nedvojbeno od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koja su prijavljena i priznata u postupku izvanredne uprave, osporavaju različiti dionici iz vlastitih, uskih, interesa, ugrožavajući uspjeh postupka izvanredne uprave”, ističu u izjavi ključni vjerovnici.

Nadalje navode kako “neosnovane medijske tvrdnje osoba koje javno promoviraju svoje partikularne interese, predstavljajući ih kao da su pitanje općeg i javnog interesa, ne koriste Agrokorovom poslovanju, Agrokorovim dobavljačima, Agrokorovim radnicima, kao ni ostvarenju ciljeva Zakona o postupku izvanredne uprave”.

“Budući da je ovo pitanje od velike važnosti za hrvatsko gospodarstvo, neophodno je da se koncern pridržava svojih ugovornih obveza kako bi se postupak izvanredne uprave mogao nastaviti prema planu i osigurati najpovoljniji ishod te ispunjenje svrhe Zakona. Uz nužni cilj ostvarenja nagodbe što je ranije moguće zbog zakonskog roka, kontinuirana osporavanja prava financijskih vjerovnika ugrožavaju postupak i destabiliziraju sadašnju pozitivnu perspektivu Agrokora”, tvrde ključni vjerovnici Agrokora u izjavi.

Financijski su vjerovnici iskazali kontinuiranu podršku koncernu Agrokor i aktivno sudjeluju u postupku izvanredne uprave, kako bi se osigurala dugoročna održivost koncerna i s punim uspjehom ostvarili svi ciljevi Zakona o postupku izvanredne uprave, zaključuje se u izjavi izdanoj u ime Fidelity International, jednog od najvećih svjetskih fondova za upravljanje imovinom, potom Knighthead Capital Managementa, Sberbank of Russia, VTB Bank (Europe) i Zagrebačke banke.

Prokuristica Kraša i predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković izjavila je u srijedu kako je sporazumom potpisanim između Grada Zagreba i Tiska odnosno Agrokora “stvorena jedna nesigurnost za sve dobavljače jer je jedan od vjerovnika, a to je Grad Zagreb stavljen u povoljniji položaj”.

You may also like