Home Ekonomija Vjerovnici Badela potražuju 341 milijun kuna

Vjerovnici Badela potražuju 341 milijun kuna

by admin

Ukupne tražbine vjerovnika prema Badelu 1862, utvrđene na ročištu održanom u četvrtak u sklopu predstečajne nagodbe, iznose 340,7 milijuna kuna, a postupak se nastavlja prijedlogom plana financijskog i operativnog restrukturiranja.

Među vjerovnicima s većim tražbinama su Carinska uprava Zagreb sa 62,9 milijuna kuna, Meteor (46,3 milijuna kuna), Atlantic grupa (42 milijuna kuna), Ministarstvo financija (9,8 milijuna kuna), Vetropack (6,1 milijun kuna), Zagrebački holding (2,5 milijuna kuna) i dr.

Tu su i vjerovnici s razlučnim pravom, a među njima su Hrvatska poštanska banka sa 70,2 milijuna kuna, Zagrebačka banka (83 milijuna kuna), Sberbank (37,4 milijuna kuna), Nova ljubljanska banka (93,2 milijuna kuna) i dr.

Nakon današnjeg ročišta na kojem su utvrđene tražbine, na sljedećem bi Uprava Badela 1862 trebala predložiti novi plan financijskog i operativnog restrukturiranja. Rok za predstavljanje plana je osam dana od objave rješenja o utvrđenim tražbinama.

Direktor Badela 1862 Ivo Markotić okupljenim je vjerovnicima rekao da je poduzeće reorganiziralo i restrukturiralo poslovanje i da je ono sada stabilno, pa je u 2015, godini ostvarena dobit, što se očekuje i ove godine. Naglasio je da Badel uredno podmiruje tekuće obveze.

U izjavi za novinare nakon ročišta, Markotić je rekao je da su prijavljene tražbine u skladu s poslovnim knjigama društva, uz odstupanje od tek 0,25 posto.

Najavljujući daljnji tijek događaja, kazao je kako slijedi izrada plana financijskog i operativnog restrukturiranja, na temelju prijavljenih tražbina, ali i ponude koju je Meteor grupa kao potencijalni investitor dala u procesu dokapitalizacije. “Akceptirajući i jedno i drugo, izradit ćemo novi operativni plan i ponuditi ga na usvajanje”, rekao je Markotić.

Upitan mogu li se čemu nadati slovačka grupa St. Nicolaus i Viro, koji su također istaknuli ambicije ući u Badel 1862., odgovorio je da je St. Nicolaus sudjelovao u procesu javnog poziva investitorima, ali je Meteor dobio prednost, dok Viro nije sudjelovao.

Upitan kad bi Badel mogao dobiti strateškog partnera, odgovorio je da je postupak predstečajne nagodbe u čvrstim zakonskim rokovima: aktiviran je 3. studenoga i u roku od 110 dana mora biti okončan.

Badel 1862 je u postupku predstečajne nagodbe, koji je započet 23. travnja 2013. godine, a 29. srpnja te godine bio je prekinut, da bi 3. studenoga ove godine, po sili zakona, postupak bio nastavljen jer su dugovi kompanije premašili vrijednost temeljnog kapitala.

Meteor grupa odabrana je za strateškog partnera Badela 1862 na temelju poziva strateškim investitorima na iskazivanje interesa za sudjelovanje u restrukturiranju koji je Uprava Badela objavila u svibnju.

Badel 1862 izvijestio je u utorak da je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) donijelo odluku kojom se daje suglasnost CERP-u da na glavnoj skupštini Badela glasa za pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala te tvrtke za nešto više od 282 milijuna kuna i to radi pokrića kumuliranih gubitaka.

Skupštini dioničara Uprava će predložiti smanjenje temeljnog kapitala s 313,76 milijuna kuna na 31,37 milijuna kuna, odnosno za 282,38 milijuna kuna i to smanjenjem nominalne vrijednosti dionice sa 100 kuna na 10 kuna. Temeljni kapital će se smanjiti radi pokrića kumuliranih gubitaka.

Related Posts