Vjerojatnost Grexita ove godine manja je od 30 posto

Vjerojatnost da Grčka ove godine napusti eurozonu iznosi manje od 30 posto, piše u četvrtak Reuters koji je proveo anketu među skoro 70 ekonomista koji su ocijenili mogući scenarij u slučaju da Atena ne uspije osigurati nove zajmove te završi u bankrotu. Unatoč višemjesečnim pregovorima, premijer Aleksis Cipras tek treba sklopiti sporazum s međunarodnim kreditorima koji inzistiraju da se Grčka obveže na stroge mjere štednje i proračunske rezove.

Sljedeći mjesec su na redu i otplate tranši duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). “Nažalost, nitko očito nije spreman preuzeti političku odgovornost za grčki ostanak ili izlazak iz euro zone”, kazao je Karsten Junius, glavni ekonomist u banci Sarasin. “Rezultat toga je da gospodarstvo tone dublje u recesiju, a otplata unutarnjih i vanjskih platnih obveza je sve manje izgledna”, dodao je.

Vjerojatnost tzv. Grexita 70 ekonomista ocijenilo je s rasponom od 5 do 60 posto, no konsenzus u procjeni od 30 posto ostao je kao procjena i iz ranijih nekoliko ispitivanja. Nemogućnost otplate duga ne znači da bi Grčka bila automatskai izbačena iz monetarne unije. (Agencije)

You may also like