Vitomira Lončar: Zlatko Vitez mora biti smijenjen zbog vrijeđanja oboljelih od epilepsije

Glumica i ravnateljica kazališta Mala Scena Vitomira Lončar zatražila je u utorak od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da smijeni Zlatka Viteza s mjesta svoga savjetnika za kulturu zbog Vitezovog “uvredljivog i diskriminirajućeg komentiranja njezinog bolovanja od epilepisije, kao i svih koji boluju od te bolesti”.

Lončar u pismu Bandiću navodi da je u nedjelju, 22. studenoga, na svom blogu Slamka spasa pisala o “dubiozama vezanima za pretvaranje Histrionskog doma u javnu ustanovu – centar za kulturu”, nakon čega je u ponedjeljak na službenu adresu Male scene stigao uvredljivi Vitezov mail.

U Vitezovoj poruci piše: “Draga Bucka, najiskrenije Te savjetujem, kada imaš epileptične napade, okani se pisanja svojih kolumni, jer Ti to još više ugrožava zdravlje”, uz potpis “Zabrinuti Zlatek”. “Budući da je ovaj istup Zlatka Viteza krajnje diskriminirajući i uvredljiv, ne samo prema meni osobno, nego i prema svim našim sugrađanima koji boluju od ove najčešće neurološke bolesti, tražim da poduzmete žurne korake”, poručuje Lončar Bandiću.

U Hrvatskoj je registrirano više od 40.000 oboljelih od epilepsije, a Zlatko Vitez je svojim istupom upućenim meni osobno, na javnu adresu kazališta Mala scena, dodatno stigmatizirao sve nas oboljele od epilepsije. U demokratskoj državi ovakav je istup nedopustiv te tražim od Vas da smjesta smijenite Zlatka Viteza s mjesta Vašeg savjetnika za kulturu, poručila je Lončar koja ujedno traži Bandićevu i Vitezovu ispriku, ističući da je takav govor u javnom prostoru krajnje neprihvatljiv.

You may also like

0 comments