Visoki troškovi restrukturiranja gurnuli Commerzbank u gubitak u trećem tromjesečju

Njemački Commerzbank u petak je izvijestio da je u trećem kvartalu poslovao s neto gubitkom, ponajprije zbog golemih troškova restrukturiranja u sklopu kojeg će ugasiti gotovo petinu radnih mjesta.

U trećem je kvartalu Commerzbank poslovao s neto gubitkom od 288 milijuna eura, dok su isto prošlogodišnje razdoblje zaključili s neto dobiti od 235 milijuna eura, pokazuje poslovno izvješće.

Operativna dobit skliznula je pet posto, na 429 milijuna eura, no ‘pojeli’ su je troškovi restrukturiranja.

Grupa sa sjedištem u Frankfurtu već je u rujnu upozorila da očekuje kvartalni gubitak, najavljujući 1,1 milijardu eura ‘teško’ restrukturiranje u sklopu kojeg će smanjiti investicijsko poslovanje i ponovo fokus vratiti na poslovanje s građanima i kompanijama.

U trećem su kvartalu također otpisali 627 milijuna eura nematerijalne imovine, pokazalo je izvješće.

Podigli su pak stopu adekvatnosti kapitala, ključno mjerilo solventnosti bankarskog sektora. Krajem rujna ona je iznosila 11,8 posto, u odnosu na 11,5 posto koliko je iznosila krajem lipnja.

Što se tiče godišnjih rezultata poslovanja, u banci očekuju da će unatoč golemim troškovima restrukturiranja ovu godinu ipak završiti s neto dobiti. U početku su procjenjivali da će biti veća nego prošle godine ali su u kolovozu odustali od tih prognozi, navodeći među razlozima niske kamatne stope koje im nagrizaju marže te pojačanu geopolitičku neizvjesnost.

U rujnu su prilikom predstavljanja plana restrukturiranja najavili i obustavu isplate dividende temeljem ovogodišnjih rezultata poslovanja.

(Hina)

You may also like