Home Geopolitika Visoki dužnosnik Pentagona očekuje i dalje čvrstu potporu SAD-a NATO saveznicima

Visoki dužnosnik Pentagona očekuje i dalje čvrstu potporu SAD-a NATO saveznicima

by Petra Rajković

Promjene u američkoj politici na širem planu nakon predsjedničkih izbora mogu se očekivati, ali ne u pogledu nastavka čvrste potpore SAD-a saveznicima u Europi, procjena je što ju je u razgovoru za mariborski dnevni list “Večer” od utorka iznio pomoćnik američkog ministra obrane zadužen za odnose s NATO-om i europskim državama James J. Townsend.

“S ekipom koja će uskoro preuzeti vođenje Pentagona ovih dana vodimo intenzivne razgovore i mogu reći da su oni zadovoljni onim što smo im rekli vezano uz našu inicijativu u Europi”, kazao je Townsend, član američke administracije na odlasku, u vezi jačanja prisutnosti NATO-a u baltičkim državama i dodatnih 3,5 milijarde dolara što ih je administracija Baracka Obame namijenila za vojnu prisutnost SAD-a na starom kontinentu. Po njegovim riječima, nova američka administracija suglasna je s pozicijama dosadašnje administracije kada je riječ o obrani saveznika u Europi.

“Mislim da će programi koji Putinu jasno poručuju da ćemo braniti naše saveznike u Europi imati potporu i ubuduće”, kazao je Townsend, ali je dopustio promjene američke vanjske politike u širim okvirima.

“Ponašanje Ruske Federacije zabrinjava nas sve od njene invazije u Gruziji 2008. pa nismo trebali budilicu da nas napetosti u Ukrajini probude iz sna. Brinu nas, vezano i za preostale europske države, naše saveznice, česte provokacije ruske strane na Baltiku”, kazao je Townsend.

NATO i SAD pokušali su s Rusijom najprije poboljšati odnose političkim dijalogom, a kad to nije uspjelo pristupilo se slanju jasne poruke da NATO ostaje vjeran svojim načelima.
“Morali smo se pobrinuti da očuvamo takve naše snage koje mogu dati jasno upozorenje i odvratiti Rusiju od budućeg agresivnog ponašanja. U Europi imamo dvije brigade već niz godina, jednu u Italiji i drugu u Njemačkoj, a sada šaljemo oklopnu brigadu na istok”, kazao je Townsend.
Rusija i svatko drugi mora znati da će saveznici u NATO savezu jedan drugoga braniti i štititi, upozorio je.

Istodobno, on naglašava da u američkoj javnosti nitko ne dovodi u pitanje ciljeve NATO-a, ali da je jasno stajalište američke politike da saveznici u NATO-u moraju povećati svoje obrambene troškove. To je, primjerice, ističe Townsend, Njemačka već učinila, jer su ih od završetka hladnog rata ustrajno smanjivali pa je prevelik teret pao na SAD, što je po prvi put bila i važna predizborna tema tijekom ovogodišnje predsjedničke kampanje u SAD-u.

(Agencije)

Related Posts