Home Ekonomija Visok rast tržišnog udjela životnih osiguranja

Visok rast tržišnog udjela životnih osiguranja

by Agencije

Visok rast premije u segmentu životnih osiguranja i u kolovozu je doprinio povećanju ukupne zaračunate bruto premije svih 25 hrvatskih društava za osiguranje, usprkos padu u segmentu neživota, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Zaračunata bruto premija u životnim osiguranjima iznosila je krajem kolovoza 1,97 milijardi kuna te je u odnosu na isti lanjski mjesec povećana za čak 17,1 posto, odnosno za više od 288 milijuna kuna. Istodobno je premija u neživotnim osiguranjima smanjena za 128 milijuna kuna, odnosno za 3 posto, na 4,14 milijardi kuna. Tako je ukupna zaračunata bruto premija svih 25 osiguravatelja na kraju kolovoza iznosila 6,12 milijardi kuna te je u usporedbi s istim mjesecom lani porasla za 2,7 posto, odnosno za 160 milijuna kuna.

Promatrano prema ukupnoj premiji, na kraju kolovoza najveći je tržišni udio držalo Croatia osiguranje, s 1,7 milijardi kuna premije, što čini 28,55 postotni udio na hrvatskom tržištu osiguranja. Drugi je Allianz, s 877,13 milijuna kuna ukupne premije (14,34 postotni udio), a treći je Euroherc, čija je premija na kraju kolovoza iznosila 532,3 milijuna kuna, odnosno činila je 8,7 postotni tržišni udio.

Značajan rast ukupne premije u životnim osiguranjima rezultat je znatnog rasta premije kod više osiguravajućih društava, a posebice skoka premije najvećeg hrvatskog osiguravatelja, koji u u tom segmentu drži drugo mjesto.

Premija Croatia osiguranja u segmentu životnih osiguranja rasla je, naime, u kolovozu na godišnjoj razini za više od 60 posto, na 364,5 milijuna kuna, a po dvoznamenkastim stopama rasle su i premije Erste osiguranja (34,3 posto, na 134,7 milijuna kuna), Uniqa osiguranja (12,7 posto, na 210,2 milijuna kuna), Velebit životnog osiguranja (17,1 posto, na 14,8 milijuna kuna) te Wuestenrot životnog osiguranja (25,1 posto, na 17 milijuna kuna). Ipak, po najvišoj stopi, od čak 115,8 posto, rasla je zaračunata bruto premija u životnim osiguranjima Generali osiguranja, i to na 162,5 milijuna kuna.

Premija Allianza, koji drži prvo mjesto na tržištu životnih osiguranja, iznosila je krajem kolovoza 369,7 milijuna kuna i snižena je prema istom mjesecu lani za 2,6 posto. Croatia osiguranje, pak, zauzima najveći tržišni udio u segmentu neživotnih osiguranja, s više od 1,38 milijardi kuna zaračunate bruto premije krajem kolovoza te tržišnim udjelom od 33,36 posto. No, premija CO-a u segmentu ‘neživota’ je na godišnjoj razini pala za 8,1 posto, dok je istodobno premija Allianza, koji je na trećem mjestu, rasla za 0,9 posto, na 507,4 milijuna kuna, koji predstavljaju 12,25 postotni udio na tržištu.

U tom je segmentu na drugom mjestu Euroherc, koji je kolovoz završio s 532,3 milijuna kuna premije, što je 6,4 posto manje nego krajem kolovoza lani, ali još uvijek predstavlja značajan, 12,85 postotni tržišni udio u ovom osigurateljnom segmentu. Podaci HUO-a po vrstama osiguranja, pak, pokazuju da je u kolovozu najviše, gotovo 1,47 milijardi kuna, iznosila premija osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (obvezno autoosiguranje). No, rezultati liberalizacije tog segmenta tržišta, odnosno sniženje cijena polica obveznog autoosiguranja, i dalje se osjete na zaračunatoj premiji, koja je u odnosu na kolovoz prošle godine smanjena za 14,7 posto. Istodobno je premija u osiguranju cestovnih vozila (kasko) rasla za više od 7 posto, na 479 milijuna kuna.

Kod proizvoda životnog osiguranja, pak, najizraženiji rast zaračunate premije – za čak 114 posto, na 145,4 milijuna kuna, bilježi se kod životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, dok je premija u rentnom osiguranju porasla na godišnjoj razini za 105,5 posto, na 28,3 milijuna kuna. Premija klasičnog životnog osiguranja, na koje ‘otpada’ gotovo 28 posto ukupne zaračunate bruto premije svih osiguravatelja na kraju kolovoza, istovremeno je uvećana za 13,15 posto, na 1,7 milijardi kuna.

Related Posts