Home Energetika Višestruka korist od povećanja instaliranog protoka HE Zakučac, tvrdi ministar

Višestruka korist od povećanja instaliranog protoka HE Zakučac, tvrdi ministar

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Povećanje instaliranog protoka, odnosno instalirane snage, hidroelektrane Zakučac imat će pozitivan ekonomski i okolišni aspekt, a pozitivno će djelovati i na biološki minimum Cetine, posebno u ljetnim mjesecima, rekao je u utorak državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, braneći u Hrvatskom saboru prijedlog da se instalirani protok HE Zakučac sa postojećih 220 poveća na 240 metara kubnih u sekundi, a instalirana snaga sa postojećih 486 na 576 megavata.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Povećat će se godišnja naknada, te jednokratna naknade od 1,7 milijuna kuna koja ide u državni proračun, kao i naknada za korištenje voda, koja ide Hrvatskim vodama, rekao je Šiljeg.

Razlog povećanja protoka vode i instalirane snahe, tumači, zamjena je dotrajale opreme u HE, koja s tehnološkog aspekta ima puno bolje performanse, pa je uz ekonomski faktor i okolišni pozitivniji.

Šiljeg je time odgovorio na zastupničke upite je li se kod predlaganja spomenute odluke vodilo računa o ekološkim posljedicama koje može imati na kanjon Cetine.

Arsen Bauk (SDP) drži da bi radi biološkog minumuma bilo poželjno i povećati dopušteno istjecanje vode, kako bi se očuvao biljni i životinjski svijet u kanjonu. Ljeti se razina vode smanji i ispod potrebnog minimuma, što ugrožava biološku raznolikost i otežava gospodarske aktivnosti u donjem toku rijeke, kaže zastupnik i predlaže da se dozvoljeno ispuštanje vode od 240 kubika u sekundi dozvoli i do 250 kubika u sekundi.[/vc_column][/vc_row]

Dragica Roščić (HDZ) ističe kako su voda Cetine i život uz nju vrlo kvalitetni, a predloženu odluku vidi višestruko korisnom. Stara oprema u HE zamijenjena je opremom koja ima poboljšane tehničke karakteristike, a ostaje unutra postojećih građevinskih objekata, povećava se i iznos koncesije, ukupno sama će koncesija godišnje iznositi preko 1, 7 milijna kuna, jednokratno će se uplatiti oko 800 tisuća kuna, navodi zastupnica.

Rasprava o sasvim konkretnoj temi, motivirala je dio zastupnika da se dotaknu globalnih energetskih problema i strateških dokumenata Hrvatske, poželjnih vrste energije. Vlada, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša pomoglo je u nabavci superračunala Velebit koje je prvi put izdefiniralo i izmodeliralo sve klimatske promjene koje nas očekuju do 2070. godine, otkrio je Šiljeg. (Agencije)

Related Posts