Višegradska skupina želi raspodjelu izbjeglica na dragovoljnom principu

Zemlje Višegradske skupine objavile su u petak kako bi migracijska politika Europske unije trebala biti utemeljena na principu “fleksibilne solidarnosti”, a svaki mehanizam raspodjele izbjeglica po zemljama na dobrovoljnoj bazi.

“Migracijska politika treba biti utemeljena na principu fleksibilne solidarnosti. Taj koncept omogućio bi zemljama članicama da odluče o specifičnim oblicima doprinosa, uzimajući u obzir svoje iskustvo i potencijal. Osim toga, svaki mehanizam raspodjele (izbjeglica) trebao bi biti na dobrovoljnoj bazi”, navode u zajedničkoj izjavi zemlje Višegradske skupine (V4), a čine je Slovačka, Mađarska, Poljska i Češka.

Njihovi premijeri u petak sudjeluju na summitu Europske unije u Bratislavi na kojem je jedna od glavnih tema migracijska kriza. Te su zemlje otprije poznate kao protivnice kvota za raspodjelu izbjeglica po državama EU-a, a Mađarska o tome pitanju 2. listopada organizira i referendum.

S druge strane, zemlje V4 spremne su, stoji u izjavi, “aktivno doprinijeti zajedničkim naporima” učinkovite borbe protiv ilegalne imigracije, primjerice odmah pomoći Bugarskoj.

Spremne su pomoći i Frontexu, graničnoj i pomorskoj straži Europske unije te navode “Važno je učiniti Europsku graničnu i pomorsku stražu operativnom što je prije moguće. Za to će Frontex trebati dodatne resurse. Zemlje Višegradske skupine spremne su u tome pomoći”.

V4 ističe da napori moraju biti kanalizirani prema provedbi obećanja o jačanju sigurnosti u schengenskom prostoru kao i zaštiti europskih vanjskih granica.

U idućim mjesecima V4 želi raditi na prioritetnim područjima “na kojima naši građani očekuju rezultate”, kaže se u zajedničkoj izjavi. “Aktualni izazovi pokazuju da Europa može biti jaka samo ako su zemlje članice i njihovi građani snažno uključeni u procese donošenja odluka. Za to je potrebna iskrena suradnja i institucionalna ravnoteža između europskih institucija, kao i jačanje uloge nacionalnih parlamenata”, navode.

Zemlje V4 smatraju da imaju posebnu odgovornost kada se radi o procesu promišljanja o budućnosti EU-a. “Naše zemlje ostaju na prvoj liniji zagovaratelja europskih integracija, ali smo istodobno spremne uhvatiti se u koštac sa svim izazovima s kojima se danas suočava EU”, stoji u izjavi.

Imajući to u vidu, Višegradska skupina je, kako sama kaže, uvjerena da Europska unija mora biti učinkovitija, demokratičnija i više odgovarati potrebama svojih građana kako bi bolje zajamčila sigurnost i napredak u današnjem “promjenjivom i nepredvidivom svijetu”.

You may also like

0 comments