Višegradska skupina protiv Sjevernog toka

Zemlje Višegradske skupine smatraju da je plinovod Sjeverni tok 2 ‘politički i ekonomski nezdrav’, kazao je poljski predsjednik Andrzej Duda nakon drugog okupljanja tih zemalja na vrhu koje se održava u Varšavi.

On je rekao da se na skupu razgovaralo o tom plinovodu kojim se zaobilaze zemlje Srednje Europe koje su do sada bile tranzitne za ruski plin, a posebno Ukrajina. Tako su predsjednici tih zemalj naglasili kako nema opravdanih gospodarskih razloga za izgradnju plinovoda i zaključili da je on politički motiviran. Isto tako, smatraju da će njegova izgradnja imati negativan učinak na diversifikaciju dobavnih pravaca za plin i da će narušiti učinkovitost Energetske unije u Europi, javlja bugarski dnevnik ‘Novinite’.

Iran bi dugoročno mogao ući na europsko tržište prodajom ukapljenog prirodnog plina, ali nema namjeru na europskom plinskom tržištu konkurirati Rusiji, izjavio je čelnik iranske (državne) plinske tvrtke NIGC. Naime, iako je izvoz plina jedan od strateških ciljeva Irana, ujedno nije cilj zamijeniti Rusiju na europskom tržištu budući da Iran ima i svoje tržište jer izvozi plin susjednim zemljama koje ga trebaju, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

You may also like

0 comments