Višegradska skupina dala potporu Crnoj Gori za ulazak u NATO

Slovački veleposlanik u Podgorici František Lipka izjavio je na sastanku Višegradske četvorke kako je u NATO savezu postignut konsenzus da Crna Gora krajem ove godine dobije poziv za članstvo u Alijansi, prenose u četvrtak Televizija Crne Gore.

Slovačka je dan ranije u Podgorici predala Češkoj predsjedanje Višegradskom četvorkom. Potporu regiji zapadnog Balkana na putu euroatlanskih integracija potvrdit će, kako se najavljuje, i konferencija ministara vanjskih poslova Višegradske četvorke, zapadnog Balkana i Slovenije, koja će se održati u Pragu 13. studenoga. Od Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, koje čine Višegradsku četvorku, stigla je potvrda da Crnu Goru krajem ove godine gotovo izvjesno očekuje pozivnica za NATO te da je podrška SAD-a na tom putu, koju je ovih dana dobila, od izuzetnog značenja, poručio je Lipka. “Visoko cijenimo rezultate koje je Crna Gora postigla u ispunjavanju uvjeta za dobivanje poziva za NATO kao i kvalitetan, intenzivan i fokusiran dijalog koji NATO vodi s Crnom Gorom”, kazao je veleposlanik Lipka.

Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden rekao je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću da će SAD poduprijeti članstvo Crne Gore u NATO-u uz vrlo bitne pretpostavke daljnje izgradnje pravne države i osiguranja snažne podrške javnosti. Crnogorska vlada s tim u vezi je priopćila kako je Đukanović izrazio očekivanje da će na ministarskom sastanku NATO-a u krajem godine biti postignut konsenzus o upućivanju poziva Crnoj Gori za članstvo. “Đukanović i Biden su suglasni su da bi članstvo Crne Gore u Savezu učvrstilo njezinu poziciju u euroatlantskim institucijama, pridonijelo jačanju regionalne stabilnosti i potvrdilo kredibilitet politike otvorenih vrata NATO”, priopćeno je.

Crnogorski parlament velikom je većinom glasova zastupnika usvojio u srijedu navečer, nakon dvodnevne rasprave, Rezoluciju o potpori integraciji Crne Gore u NATO. U dokumentu se naglašava značaj euroatlantskih integracija, ali se ne precizira način na koji bi država trebala donijeti odluku o članstvu u Alijansi, u parlamentu ili na referendumu. U rezoluciji se navodi da je NATO jamac teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore, daljeg unapređenja vladavine prava i demokracije, ljudskih i manjinskih prava i kvaliteta života svakog građanina i ukupnog društva. Članstvo u NATO dodatno će, kako je precizirano dokumentom, ojačati međunarodni politički položaj države. “Crna Gora time postaje saveznica najvećim svjetskim silama i partner u donošenju važnih odluka koje se odnose ne samo na njenu, već i regionalnu i globalnu sigurnost”, ističe se u rezoluciji koja ističe da punopravnim članstvom u NATO-u Crna Gora postaje dio obitelji država koje imaju snažnije gospodarstvo, viši životni standard, jače institucije i razvijeniju demokraciju.

U raspravi koja je trajala dva dana, predlagači iz vladajuće koalicije i manjinskih stranaka istaknuli su da članstvo u NATO-u nije projekt pojedinca ili stranaka, već državni interes i politika budućnosti, dok su pojedini zastupnici iz oporbenih stranaka isticali da za to ne postoji većinska volja građana.

You may also like

0 comments