Više se bojim komaraca nego li terorista

Papa Franjo doputovao je u srijedu u Nairobi, prvu postaju svog prvog posjeta Africi, gdje će se založiti za četiri teme koje je jasno naznačio u svom programu: za socijalnu pravdu, zaštitu okoliša, za mir i međuvjerski dijalog.

Papa je iz Rima poletio rano jutros, a u Nairobi je sletio oko 14.30 sati. Ondje će mu brojni vjernici poželjeti dobrodošlicu velikim transparentima na svahiliju, ali i na latinskom jeziku. Po ulasku u zrakoplov Papa je bio vidno opušten, a novinarima koji s njim putuju kazao je da se nada kako će njegovo putovanje rezultirati “duhovnim i materijalnim” plodovima za narode Kenije, Ugande i Srednjoafričke Republike. Novinaru koji ga je pri ulasku u zrakoplov upitao je li nervozan zbog putovanja usred terorističkih napada na zrakoplove, Franjo, koji nikad dosad nije bio u Africi, uz osmijeh mu je odgovorio: “Da budem iskren, više se bojim komaraca”.

Jorge Bergoglio će u Nairobiju, Kampali i u Banguiju održati 19 govora. Stanovništvo Banguija i dalje je izloženo međuvjerskom nasilju zbog čega je francuska služba sigurnosti Franju pokušala odgovoriti od posljednje faze posjeta Srednjoafričkoj Republici 29. i 30. studenoga. No argentinski papa, poznat po svojeglavosti, program bi izmijenio samo kada bi znao da postoji konkretna prijetnja ljudima koji će se ondje okupiti, tvrde njegovi savjetnici.  Kao i tijekom dosadašnjih putovanja, Franjo će sva tri afrička glavna grada obići u otvorenom papamobilu.

U središtu njegova posjeta Keniji, zemlji u kojoj trećinu stanovništva čine katolici, bit će tema socijalne pravde, zaštite okoliša i međuvjerskog dijaloga. Franjo je u srijedu nakon polijetanja novinarima kazao kako postoji osobit razlog zbog kojega je za papinski posjet odabrao i Srednjoafričku Republiku, ali će ga otkriti tek tijekom tradicionalne konferencije u zrakoplovu na povratku u Vatikan, predviđenom za ponedjeljak.

You may also like