Više od trećine oružja na tržištu je iz SAD-a

Sjedinjene Američke Države učvrstile su poziciju najvećeg svjetskog prodavača oružja u posljednjih pet godina, s isporučenom približno trećinom globalnog oružja, pokazala je u ponedjeljak studija istraživačkog instituta u Stockholmu.
U najnovijem pregledu globalnih transfera oružja Međunarodni institut za mirovne studije u Stockholmu (SIPRI) procijenio je da je globalni obujam transfera oružja povećan za 10 posto u razdoblju od 2013-2017 godine u usporedbi s razdobljem od 2008. do 2012. godine.

Na SAD otpada 34 posto isporučenog globalnog oružja u tome periodu, a prodali su oružje u najmanje 98 zemalja, objavio je SIPRI. Značajan dio američkog izvoza činili su borbeni i transportni zrakoplovi.

U razdoblju od 2008. do 2012. godina američki je izvoz činio 30 posto ukupnih globalnih isporuka oružja. Nešto manje od 50 posto američkih isporuka oružja otišlo je na Bliski istok, dok je u Aziji završila trećina američkog izvoza.

Saudijska Arabija bila je najvažniji pojedinačni kupac američkog oružja, na kojeg je otpala petina američkog izvoza. Rusija je u promatranom razdoblju bila drugi izvoznik oružja u svijetu, sudjelujući s približno 20 posto u globalnim isporukama oružja. Oružje su prodavali u 47 zemalja, te pobunjeničkim snagama u Ukrajini, objavio je istraživački institut.

Više od polovine ruskog izvoza završilo je u Indiji, Kini i Vijetnamu. Treći je izvoznik oružja Francuska, a slijede Njemačka i Kina na četvrtom i petom mjestu.

Pet zemalja – Indija, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Kina – zajedno su činile nešto više od trećine globalnog uvoza oružja.

Indija je u razdoblju od 2013. do 2017. godine bila najveći uvoznik s udjelom od 12 posto. Njezini glavni dobavljači bili su Rusija, SAD i Izrael, pokazala je studija švedskog istraživačkog instituta.

You may also like