Višak nafte na tržištu pritišće cijenu

Iako Saudijska Arabija glasno govori da se naftno tržište ustabililo i barel se uistinu drži iznad 50 USD, pažljivijim pogledom na fizički svijet nafte i signale koje tržište šalje, pokazuju da trend nije pozitivan.

Cjenovna razlika između brenta za isporuku za dva i tri mjeseca, što traderima pokazuje koliko je zapravo sirovine na tržištu, pala je u četvrtak za još 69 centa, najviše od veljače. “OPEC-ov dogovor je daleko od konačnog.

Kratkoročno, tržište ostaje prezasićeno i to ne za malu marginu, već veliku”, upozorava za Bloomberg analitičar Carsten Fritsch iz Commerzbanka. Trgovci naftom kažu da je europsko i mediteransko tržište zapljusnuto s naftom iz Nigerije i Libije koje su podigle proizvodnju, kao i Rusija i Kazahstan s velikog polja Kašgan.

U igru se vratila i nafta sa Sjevernog mora, nakon ljetne stanke zbog održavanja postrojenja. Istovremeno, rafinerije koje prerađuju naftu također su u sezonskim remontima što povećava količinu robe na tržištu.

Slabost u fizičkom svijetu nafte dolazi u vrijeme kada se financiji više nego ikada klade da će cijene rasti. Najveći izazov za spekulante vjerojatno je Nigerija, koja je nakon mjeseci poteškoća nastavila s proizvodnjom, koja će biti znatno veća nego u kolovozu.

You may also like

0 comments