Višak na fizičkom tržištu zaustavio rast cijena nafte

Cijene nafte stabilizirale su se petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 52 dolara budući da je višak na fizičkom tržištu zasjenio dobro opće raspoloženje na financijskim tržištima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,11 dolara. Na američkom tržištu barelom trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 50,14 dolara. Jučer je prvi puta od kraja lipnja okončao trgovanje iznad 50 dolara. Jučer su cijene porasle unatoč jačem dolaru zbog kojeg nafta poskupljuje za imatelje ostalih valuta pa slabi potražnja. Uzlazni trend prkosio je i povećanoj fizičkoj opskrbi naftom iz Libije, Nigerije i Rusije.

Nešto podrške stiglo je i od uragana Matthewa koji prijeti američkom dijelu Meksičkog zaljeva, zbog mogućeg poremećaja uvoza nafte u SAD a time i moguće nestašice goriva.

Najveću su potporu cijene jučer dobile od nagađanja hoće li prošlotjedni dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o ograničenju proizvodnje smanjiti dvogodišnji višak ponude. U tom bi se kontekstu čelnici OPEC-a trebali idućeg tjedna sastati s ruskim dužnosnicima.

Analitičari su ipak zbog viška nafte na fizičkom tržištu zaključili da je podrška OPEC-ovom sporazumu preslaba. Rast cijena zapravo nije održiv, smatra Hamza Khan iz ING-a, dodajući da je strah od uragana bio među rijetkim temeljnim faktorima koji su poduprli cijene. “Do sljedećeg tjedna sve bi moglo biti gotovo”, upozorio je.

Vodeća izvoznica Saudijska Arabija u ovom je tjednu smanjila svoje cijene za isporuke u Aziju, a iz libijske luke Zuetina isplovio je prvi tanker s naftom od kraja prošle godine, što dodatno povećava prezasićenost tržišta.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 47,84 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments