Viktor Orban pozvao na zajednicu nacionalnih država

 Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u utorak da mu je uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima, na kojima je ponovo izabran na čelno mjesto vlade, dala snažan mandat da ograniči prava migranata i da se radije bori za Europsku uniju nezavisnih država umjesto za “Sjedinjene Europske Države”.
Nacionalistički desni vođa, čija je pobjeda uzdrmala oporbene stranke, također je kazao da namjerava presložiti svoju vladu.

“Oformit ću novu vladu, većinom s novim ljudima i novom strukturom”, rekao je Orban ne ulazeći u detalje.

Orban je na izborima u nedjelju osvojio treći mandat za redom nakon što je njegova protuimigrantska poruka iz kampanje učvrstila snažnu većinu njegove stranke u parlamentu. Prema preliminarnim rezultatima, Orban ima dvije trećine mjesta u parlamentu.

“Dobili smo snažan mandat. Mađarski narod je definirao najvažnija pitanja: imigraciju i nacionalni suverenitet”, kazao je 54-godišnji premijer na konferenciji za medije nakon izbornog trijumfa koji je potaknuo Gabora Vona, čelnika glavne oporbene stranke Jobbik u parlamentu, da podnese ostavku.

“Izborni rezultat jasno pokazuje da su Mađari odlučili da samo oni mogu odlučivati s kim žele živjeti u Mađarskoj i vlada će se držati tog stajališta”, poručio je.

Fidesz je u ponedjeljak natuknuo da bi, čim se parlament ponovo sastane, mogao nastaviti s naporima donošenja zakona kojim bi se znatno ograničio rad udruga koje promiču prava migranata.

Vladin prijedlog zakona “Stop Soros” upućen parlamentu prije izbora, predviđa uvođenja poreza od 25 posto na strane donacije nevladinim udrugama koje, kako tvrdi vlada, podržavaju migraciju u Mađarsku. Taj prijedlog zakona se odnosi na američkog milijardera podrijetlom iz Mađarske, Georgea Sorosa, koji u Europi zagovara i pomaže promicanje liberalne demokracije i otvorene granice.

“Po mom mišljenju, izborni rezultat je također pokazao da se mađarska vlada treba zalagati za Europu država, a ne za ‘Sjedinjene Europske Države”, istaknuo je Orban, protivnik dublje integracije s Europskom unijom. Poručio je da će njegovati snažnije odnose s poljskom strankom na vlasti te konzervativnom vladom u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj.

Jedan od dva mađarska nacionalna oporbena dnevna lista, Magyar Nemzet, prestat će u srijedu s radom zbog financijskih problema, objavio je njegov izdavač, što je znak sve lošije perspektive za slobodne medije u toj zemlji nakon premoćne izborne pobjede premijera Viktora Orbana.

Zatvaranje lista Magyar Nemzet bit će prekretnica u postupnom nestajanju neovisnih medija u Mađarskoj, što je po europskim čelnicima i međunarodnim aktivistima za ljudska prava dokaz skretanja zemlje prema autoritarnosti.

Dnevni list koji postoji već 80 godina vlasništvo je tajkuna Lajosa Simicske, nekoć saveznika desničarskog nacionalističkog premijera koji je izgubio njegovo povjerenje i postao jedan od njegovih najžešćih protivnika u predizbornoj kampanji.

Njegovi mediji, nekoć jako profitabilni, nagomilali su goleme gubitke nakon razlaza s Orbanom i njegova izdanja ostala su bez državnih oglasa.

“Zbog financijskih problema Magyar Nemzeta, vlasnici su odlučili prekinuti proizvodnju medijskog sadržaja od 11. travnja 2018. Magyar Nemzet i njegova online verzija mno.hu će se prema tome zatvoriti”, objavio je izdavač na svojoj internetskoj stranici.

Tajming te vijesti, objavljene dva dana nakon što je Orban pobijedio na izborima s dvotrećinskom većinom treći put zaredom, što mu omogućuje da mijenja ustav, sugerira da zatvaranje lista ima i političku dimenziju.

“Simicska se u proteklih godinu dana posvetio osvećivanju Orbanu i njegov medijski portfelj bio je kanal za to”, rekao je analititičar tvrtke Policy Solutions Tamas Boros. “Sada kada vidi Orbana s još jednom dvotrećinskom većinom, to mu više nije vrijedno truda.”

“Vidi rezultate, očekuje vladinu osvetu i gasi neprofitabilne medijske organizacije.”

Izdavač Magyar Nemzeta ugasit će također radio postaju Lanchid Radio te prodati i druge svoje medije.

Orbanova stranka Fidesz, na vlasti od 2010., pretvorila je javne medije u poslušnike, a njegovi saveznici pokupovali su velike udjele u privatnim medijima. Oglašavanje je usmjereno tako da pomaže medijima naklonjenima vladi.

Poslovni ljudi bliski premijeru kupili su posrnuli Nepszabadsag, glavni oporbeni list, 2016. Pokupovali su također gotovo sve regionalne dnevne listove i stekli desetke radijskih licencija koje pokrivaju cijelu zemlju.

Jedini preostali neovisni mediji s velikim dosegom u javnosti su portal Index.hu, koji vode Simicskini prijatelji, i RTL televizija u vlasništvu njemačkog Bertelsmanna.

Drugi neovisni nacionalni list, Nepszava, u vlasništvu je bivšeg rizničara Socijalističke stranke Laszla Pucha preko jedne austrijske tvrtke, ali ima manje čitatelja od Indexa.

You may also like

0 comments