Vijesti o mogućem cjepivu potaknule svjetske burze

Utrka u isporuci cjepiva
Na burzama su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prethodnih tjedana, jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv koronavirusa i ponudama za preuzimanje kompanija.

Nakon oštrog pada u prethodna dva tjedna, indeksi su jučer porasli jer je ulagače ohrabrila vijest da je kompanija AstraZeneca, u suradnji sa sveučilištem Oxford, nastavila klinička ispitivanja cjepiva za koronavirus, nakon što je dobila odobrenje regulatornih vlasti.

Ispitivanja ovog eksperimentalnog cjepiva u kasnoj su fazi, a ono je jedno od najnaprednijih među brojnim potencijalnim cjepivima na čijem se razvoju radi. Prošloga su tjedna ispitivanja prekinuta jer se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio. Cijena dionice farmaceutskog diva Pfizera porasla je 2,6 posto, također nakon vijesti o napretku u razvoju cjepiva.

Cjepiva protiv koronavirusa koja se razvijaju u Kini mogla bi biti spremna već u studenome, rekao je dužnosnik povezan s kineskim Centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC). Kina ima četiri cjepiva protiv bolesti COVID-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja. Najmanje tri od njih već su ponuđena najizloženijim službama. Odjel državnoga farmaceutskog diva, kineskoga National Pharmaceutical Groupa (Sinopharm) i Sinovac Biotech razvijaju tri cjepiva u sklopu državnog programa. Četvrto cjepivo protiv bolesti COVID-19 razvija CanSino Biologics i njegova upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u lipnju.

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovita cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi. Vodeći zapadnjački proizvođači lijekova obećali su ovaj mjesec da će se držati standarda znanstvenih ispitivanja i odbiti svaki politički pritisak da se proces ubrza.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa i jer su ih ohrabrili solidni pokazatelji iz kineskog gospodarstva. Azijske ulagače ohrabrili su podaci iz Kine koji pokazuju da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo nastavlja oporavljati od koronakrize. Promet u trgovini na malo porastao je u kolovozu 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla peti mjesec zaredom, i to za 5,6 posto. Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će se uskoro razviti cjepivo protiv koronavirusa.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno, dok podršku tržištima pružaju jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu i dobri gospodarski pokazatelji iz Kine. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, jer zasad nema novih značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, pa se očekuje nastavak stagnacije Crobex indeksa.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna sjednice čelnika niza središnjih banaka, od američkog Feda do japanske i britanske središnje banke. Kako se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, ulagači se nadaju novim poticajnim monetarnim mjerama.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 0,1 posto, na 39,58 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 37,24 dolara.

You may also like

0 comments