Vijesti o cjepivima podigle cijenu nafte

Nada u oporavak potražnje e
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 46 dolara, potaknute uspješnim rezultatima ispitivanja potencijalnih cjepiva protiv covida 19 za koje trgovci smatraju da će potaknuti oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 45,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42,94 dolara. Dobro raspoloženje na tržištima i dalje podupiru vijesti o napretku u razvoju potencijalnog cjepiva protiv covida 19, koje bi moglo pomoći i potražnji za naftom.

Pfizer i BioNTech izvijestili su prije 10 dana da je njihovo eksperimentalno cjepivo spriječilo zarazu covidom 19 više od 90 posto sudionika u ispitivanju a sličan je rezultat prošlog tjedna objavila i Moderna. Danas je i britanski proizvođač lijekova AstraZeneca izvijestio da bi njegovo cjepivo, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, također moglo biti učinkovito oko 90 posto.

Vijest je podigla raspoloženje i poslužila kao štit od “tmurnih fundamenata”, konstatira analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Raspoloženju pomažu i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom produljiti sporazum o ograničenju opskrbe i na sljedeću godinu. mOPEC+ će na sastanku 30. studenog i 1. prosinca razmotriti mogućnosti produljenja sporazuma za najmanje tri mjeseca od siječnja.

Trgovci nisu reagirali na današnju objavu jemenskih Huta da su ispalili raketu koja je pogodila nalazište naftnog diva Saudi Aramca u Džedi na zapadu Saudijske Arabije. Saudijska strana nije zasada potvrdila napad. Glavna naftna postrojenja Aramca u nalaze se na istoku zemlje.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 43,38 dolara, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like