Vijeće sigurnosti UN-a usvojila sankcije protiv Sjeverne Koreje

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u srijedu usvojilo rezuluciju kojom se značajno proširuju postojeće sankcije protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na njezin nuklearni pokus proveden 6. siječnja, a američki predsjednik Barack Obama odmah je pozdravio novu rezoluciju.

Rezolucija, koju su uglavnom dogovorili Washington i Peking, donosi nove sankcije koje predviđaju provjeru svog tereta koji odlazi u Sjevernu Koreju ili dolazi iz nje, a sjevernokorejski trgovinski predstavnici u Siriji, Iranu i Vijetnamu su među 16 pojedinaca dodanih na crnu listu UN-a, zajedno s 12 sjevernokorejskih gosodarskih subjekata. “Vijeće sigurnosti UN-a ponovno potvrđuje svoju odluku da (Sjeverna Koreja) mora odustati od svog nuklearnog oružja i postojećih nuklearnih programa u potpunosti i nepovratno”, navodi se u rezoluciji.

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je usvajanje rezolucije. “Danas je međunarodna zajednica, govoreći jednoglasno, poslala Pjongjangu jednostavnu poruku: Sjeverna Koreja mora odustati od tih opasnih programa i izabrati bolji put za svoj narod”, rekao je Obama.

You may also like