Vijeće sigurnosti UN-a ponovno osudilo Sjevernu Koreju

Vijeće sigurnosti UN-a “snažno je osudilo” Sjevernu Koreju zbog ispaljivanja najmanje jednog balističkog projektila i pozvalo tu zemlju da se pridržava sankcija UN-a o zabrani balističkog programa.

“Članice Vijeća sigurnosti naglašavaju da je ispaljivanje projektila neprihvatljivo te da predstavlja očigledno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, priopćilo je Vijeće u izjavi. Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila od kojih je jedan završio u moru, a drugi po svemu sudeći eksplodirao u zraku, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

Prvi projektil je ispaljen iz Sukchona na jugozapadu zemlje i nakon što je preletio 800 kilometara pao je u more. Oko 20 minuta kasnije južnokorejski vojni radar je otkrio i drugi projektil ispaljen iz istog područja. No, radar je ubrzo izgubio trag, pa se nagađa kako je drugi projektil možda eksplodirao u zraku.

Združeni stožer američke vojske objavio je kako je “projektil pao u vodu unutar zone u kojoj japanska protuzračna obrana može identificirati projektile”. Južnokorejska novinska agencija Yonhap tvrdi da je riječ o raketi tipa Nodong, krajnjeg dometa od oko 1300 kilometara. Ako je to točno, bilo bi to prvo testiranje raketa srednjeg dometa koje mogu doseći Japan nakon 2014. godine.

Japan je odmah osudio lansiranje uloživši prosvjed Sjevernoj Koreji preko svog veleposlanstva u Pekingu. “Japan odlučno zahtijeva od Sjeverne Koreje samokontrolu i poduzet će sve potrebne mjere kako bi mogao odgovoriti na sve situacije,” poručio je japanski premijer Shinzo Abe. Sjeverna Koreja je prošlog tjedna ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa prema Japanskom moru, a u veljači je ispaljeno šest projektila.

You may also like