Vijeće sigurnosti UN-a osudilo postupke Pjongjanga

Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju je jednoglasno snažno osudilo sjevernokorejsko lansiranje rakete dalekog dometa, naglasivši da se radi o kršenju UN-ovih rezolucija, kazao je veleposlanik Venezuele u UN-u.

“Članice Vijeća sigurnosti snažno su osudile lansiranje”, rekao je predsjedavajući Vijeća Rafael Dario Ramirez Carreno nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata. Lansiranje je “ozbiljno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”, rekao je. Radi se među ostalim o kršenju rezolucija kojima se poziva Pyongyang da zaustavi sve aktivnosti vezane uz svoj program balističkih raketa, ponovno uvede moratorij na lansiranja i ne provodi daljnje nuklerane pokuse koristeći balističku raketnu tehnologiju.

Vijeće sigurnosti trebalo bi vrlo skoro donijeti novu rezoluciju kako bi dodatno pojačalo sankcije protiv Pyongyanga kao odgovor na ovo lansiranje kao i na posljednji sjevernokorejski nuklearni pokus izveden 6. siječnja. Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power rekla je novinarima: “Posljednji sjevernokorejski prijestup traži da naš odgovor bude još snažniji”.

You may also like